Musta ja melodinen Shade Empire – Poetry Of The Ill-Minded on kuin nyrjähtänyt raskasmetallin karuselli

Arvio julkaistu Soundissa 6/2017.
Kirjoittanut: Mape Ollila.

Arvio

Shade Empire
Poetry Of The Ill-Minded
Spinefarm

Shade Empiresta on vuosien varrella kasvanut eräs maamme omaleimaisimmista ja mahtipontisimmista raskasmusiikkiorkestereista. Kuopiolaiset lykkäävät Poetry Of The Ill-Mindedillä kuulijalle jälleen miedon ähkyn verran mustaa sinfoniaa ja melodista extreme-metallia, jonka massiivisiksi orkestroidut soundivallit käyvät yli kuin hyökyaallot, riffeissä on salakavalasti mukaansa imevä pohjavirtaus ja synkän äänimeren yllä Juha Harjun laulusuoritukset liitävät toisinaan vaivatta kuin albatrossi, toisinaan taas kuulostavat kuin tuleen sytytetyltä varikselta.

Kappaleita ei voi väittää suoraviivaisiksi, vaan polveilevissa, tunnelmallisissa minieepoksissa on kuulijalle edelleen haastetta, vaikka edellislevyyn (Omega Arcane, 2013) verrattuna ne ovat sekä lyhentyneet että virtaviivaistuneet. Ettei omaperäisyydestä jäisi turhia epäilyksiä, keitoksen soolosoittimena loistaa ajoittain mikäpä muu kuin hevimetallisoittimista tyypillisin, trumpetti.

Shade Empirelle tyypilliseen tapaan, Poetry Of The Ill-Minded on jälleen yksi nyrjähtänyt karuselli, ja vaatii muutaman kiepautuksen ennen kuin sen kyytiin pääsee, mutta mukaan jouduttuaan kuulija ei tästäkään hullujenhuoneesta ihan helpolla poistu.

Lisää luettavaa