Parhaiden levyjen olemuksen hahmottaminen voi kestää pitkään – arviossa yksi tällainen taidonnäyte

Arvio julkaistu Soundissa 1/2024.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

Mama Longhorn
Extinct But Still Alive
Soit Se Silti

Osa kymmenpäisestä soittojoukosta väijyy vielä nurkan takana, kun Reappearing Rhino aloittaa kaihomielisen kulkunsa. Psykedeelinen funk-fuusio kohtaa puolestaan progen kappaleessa Rowing High Rowing Low.

Mama Longhornin neljännellä albumilla voi aistia yhä syvempiä ja kiihkeämpiä musiikillisia sävyjä. Biisejä jalostavat äänten säröilyt ja vääristymät, soitinten vuoropuhelut sekä jännittävät lopetukset. Turn Again Hourglass kutsuu villeihin spirituaalisiin menoihin, joiden väliajalla luetaan noitakirjaa ja siemaillaan turkkilaista teetä. Yhtyeen popimpi puoli esittäytyy kappaleessa Your Host.

Herkempinä hetkinä musiikki lilluttelee ja virtailee kepeästi. Ajantaju katoaa ja tulee tunne, että asiat sujuvat. Eeva Poijärven viehättävässä ja monipuolisessa laulussa kuuluu trip hop -tyylinen lempeä sielukkuus. Hartaasti tuuttaileva päätös The Intersection maalailee aluksi seesteisiä kuvioita. Kappale etenee massaansa paisutellen, kohoten lopulta mystisiin sfääreihin.

Monen kuuntelun jälkeen paketista erottuu upeita mutta myös kivalla tavalla epämääräisiä hetkiä. Parhaiden levyjen olemuksen täydellinen hahmottaminen voi kestää pitkään.

Lisää luettavaa