THE ROOTS: Undun

THE ROOTS
Undun
Def Jam

The Roots täyttää tänä vuonna hämmästyttävät 25 vuotta. Alkuperäisistä muusikoista ovat rivissä enää rumpali Ahmir ”?uestlove” Thompson ja sanataiteilija Tarik ”Black Thought” Trotter. Oktetin muut muusikot ovat kosketinsoittaja Kamal Grayta lukuun ottamatta liittyneet juuristoon tällä vuosituhannella. Tiukka ja karhean kaunis soundi pysyy ja paranee, vaikka entisten jäsenten lista venyy jo pitemmäksi kuin nykyisten.

Kyseessä on bändin kymmenes studioalbumi ja ensimmäinen teemalevy. Se tiivistää huonoille teille ajautuneen Redford Stephensin (1974-1999) puolifiktiivisen elämän neljäänkymmeneen dramaattiseen minuuttiin. Thompsonin sanoin: ”Haluamme kertoa tarinoita, jotka toimivat albumiformaatissa. Undun on kertomus pojasta, josta tulee rikollinen, mutta joka ei syntynyt rikolliseksi. Hän on ei ole uhri eikä sankari, vaan kaveri, joka ryhtyy järjestämään elämäänsä sellaiselle mallille, joka tuntuu sillä hetkellä mielekkäällä. Niinhän me kaikki teemme.” 

Undun ei kolhiudu teemalevyjä vaaniviin suuruudenhulluuden karikkoihin, vaan säilyttää urheilullisen jäntevyytensä. Albumin  keskipaikkeilla Kool On, The OtherSide ja Stomp tihkuvat itsenäistä hittipotentiaalia rikkomatta kokonaisuutta. Jousisoitinten hyödyntäminen sovituksissa ja Sufjan Stevensin vierailu Redford Suiten alussa kertovat luovasta avaramielisyydestä.