THE ROOTS: …And Then You Shoot Your Cousin

THE ROOTS
...And Then You Shoot Your Cousin
Def Jam

…And Then You Shoot Your Cousin on jo 11. The Roots -hiphop-mammutin oma kokopitkä albumi, vain hieman yli puolituntinen, mutta ei missään nimessä mikään helppo ja nopea kuuntelukokemus.

Se on uudenlaista The Rootsia, sirpaleinen kuin kansitaiteen kollaasi.

Albumin avaa irralliselta tuntuva Nina Simonen esittämä Middle Of The Night -teemakappale vuoden 1959 draamaelokuvasta ja keskivaiheilla kuullaan minuutin mittainen sample Michel Chionin Requiemista. Ensi kuuntelemalta tämä vaikuttaakin lähinnä siltä, että nyt ovat Rootsit ampuneet itseään jalkaan serkun sijaan.

Lähempi tutkiskelu kuitenkin paljastaa, että levy on tavallaan jatko-osa The Rootsin konseptialbumisarjaan, jonka aloitti vuonna 2011 ilmestynyt Undun, joka kertoi tarinan päivästä pseudofiktiivisen Redford Stevensin elämästä. …ATYSYC on kuitenkin siinä mielessä erilainen kokonaisuus, että tällä albumilla päähenkilöitä on Undunin yhden sijaan useita. Jokainen vierailija − joita onkin melko liuta − tuo mukanaan kertomukseen uuden persoonan äänen.

Edelleen sukelletaan nuorten mustien amerikkalaismiesten arkeen. Black Thoughtin mukaan jokaisella hahmolla on esikuv(i)a, jonka jokainen taiteilija, muusikko, philadelphialainen, newyorkilainen, musta mies tunnistaa oman sosiaalisen asemansa sekä historiansa kautta. Räppäri on myös kuvaillut levyn satiiriseksi katsaukseksi väkivallasta hiphopissa sekä amerikkalaisessa yhteiskunnassa kaiken kaikkiaan.

Realismi on rankkaa, riimit radikaaleja, kokonaisvire on synkkä, toivoton ja melankolinen. Tämä on syrjähyppy tuntemattomaan − ei hittibiisejä, eikä muutenkaan tyypillistä The Rootsia. Edellinen konseptialbumi kuulosti vielä huomattavasti enemmän The Rootsilta kuin tämä, jossa on lähdetty yhä enemmän indien ja kokeellisten samplejen maailmaan. Erinomaista ja mielenkiintoista, joskin hyvin erilaista The Rootsia, joka ei juurikaan muistuta yhtyeen 1990- ja 2000-luvun taitteen hiphop-helmistä.