SABATON: Heroes On Tour (dvd)

SABATON
Heroes On Tour
Nuclear Blast

Euroopan isoimpien metallibändien joukkoon noussut Sabaton hemmottelee faniarmeijaansa lähes nelituntisella kuvatallenteella. Tuplahampurilaisen pihvit ovat viime kesän 1,5-tuntinen festarikeikka Wackenista 80 000 mutaisen hevarin edessä sekä bändin oman jokavuotisen ja jo isohkoksi revähtäneen Sabaton Open Airin veto, joka kellottaa pari tuntia. Lisureina on pätkä konserttia sinfoniaorkesterin kera Prahassa ja Sabatonin oman oluen valintatilaisuuden ohessa soitettua settiä.

Wacken-veto on jämäkkä mutta lunki taidonnäyte bändiltä uransa huipulla, Falunin-keikka puolestaan erikoisempaa settiä, se näet on soitettu studiossa kokonaan uusiksi ja synkattu Falunin videoon. Bändi on opetellut toistamaan jopa kaikki virheensä! Taltiosta mielekkään tekee se, että setissä on pitkä rivi biisejä julkaisujärjestyksessä, joiden väleissä karikatyyrimäinen keulahahmo Jocke Brodén selittää bändin historiaa joulukuun 1999 Falunin-debyyttikeikasta näihin päiviin asti.

Vaikka Sabaton ei ole paljoa muuta kuin maastohousuissa soitettua, sota-aiheista Manowar-pullisteluheviä semi-sinfonisilla taustoilla ja Morricone-tyylin elokuvasämpleillä, falunilaiset ansaitsevat koko poskettomiin mittoihin räjähtäneen suosionsa. Bändi nimittäin osaa viihdyttää ja heistä pärskähtelee soittamisen ilo joka ei voi muuta kuin tarttua yleisöönkin. Sabatonien itseironinen huumorikin, niin amatöörikomediateatteria kuin onkin, tippuu kohdeyleisölle kuin lentävä ryssä Juutilaisen tähtäimestä.