Sairasvuoteelta metallihullutuksien aateliin – Psycheworkilta hurja debyytti

Arvio julkaistu Soundissa 7/2016.
Kirjoittanut: Henri Eerola.

Arvio

Psychework
The Dragon's Year
Ranka

Muistan kuinka viime vuosikymmenen puolivälissä näin musiikkilehdessä Sentencedin viimeiseksi jääneen albumin mainoksen. Monumentaalisen plakaatin alareunaan oli aseteltu maininta toisen kotimaisen, musiikiltaan yhtä lailla omailmeisen Machine Menin kolmospitkäsoitosta, lupauksella vallan vaihtumisesta tai muuta sellaista. Niin paljon Antony Parviaisen alun perin Iron Maiden -lainabändiksi perustaneelta viisikolta odotettiin, mutta sepä vaipuikin vuosien hiljaiselon jälkeen hajoamaan.

Pitkäaikaisen sairauden selättänyt vokalisti tekee nyt paluuta, rinnallaan jo edellisbändissä soittanut kitaristi J-V Hintikka. Tämä ymmärrettävästi sai odottamaan laatua mutta ehkä myös jatkoa konemiesten kolmelle maanmainiolle pitkäsoitolle. Yllättäen The Dragon’s Year tekee pesäeroa odotuksiin, ja ensi alkuun omaa ilmettä saa vaivalla hinkuttaa esiin. Kuuntelukerrat toisensa jälkeen eivät tunnu perustelevan näinkin perinteistä ja jopa turvallista linjavetoa.

Alkujärkytys kuitenkin hämää, sillä kun aiheelle antaa ajatusta, ei näin laadukasta ja fillerivapaata metallialbumia ole ihan äsken Suomessa julkaistu. Brittihevirynkyttelyn sijaan Psychework rakentaa valtaosasta biisejä isolla b:llä, menon muistuttaessa useammin kuin kerran Tobias Sammetin oopperahullutuksia.

Lisää luettavaa