SAKARI KUKKO: Valo

SAKARI KUKKO
Valo
Rockadillo

Valo tarjoaa viidentoista raidan voimalla jazzsävytteistä hengellistä musiikkia. Piirpauke-puhaltaja Sakari Kukko julkaisi jo vuonna 2001 Virret–levyn, joka näytti miten suomalaisten virsien arkinen koruttomuus yhdistettynä jazziin voi synnyttää uudenlaista musiikkia. Valolle on päätynyt kotimaisten kappaleiden lisäksi myös eurooppalaista hengellistä musiikkia joista osa on joululauluja.

Kukon lisäksi levyllä soittavat, Iro Haarla (piano, harppu), Ulf Krokfors, (kontrabasso) ja Mika Kallio (rummut). Kukon täyteläinen saksofonisoundi ja tarttuvien melodioiden pyörittely kuulostaa tutun piirpaukemaiselta. Portugalilaisessa Riemussa meno yltyy lähes piirileikkimäiseen riehakkuuteen, ja ilo on muutenkin monissa kohdin pinnassa. Kukko ja kumppanit murtavat terveellä tavalla hengellisen musiikin ”pelisääntöjä” ja tulkitsevat sitä vapaasti omien näkemyksiensä mukaan. Levyn hartaimmatkaan hetket eivät näyttäydy kumaraselkäisenä kyyristelynä, vaan hengellisyytenä, joka on puettu ylvääseen viileään jazzmuotoon. Huolimatta siitä että Kukon puhaltimet hallitsevat yleistunnelma on Valo kuitenkin tasaväkinen kvartettilevy, jolla jokaisen jäsenen persoonallisuus pääsee oikeuksiinsa.

Studiossa livenä äänitetty Valo jatkaa ansiokkaasti samassa ennakkoluulottomassa hengessä joka on nostanut Piirpaukenkin sen ansaitsemaansa edelläkävijäasemaan.