SANTTU KARHU & TALVISOVAT: Allus oli muna

SANTTU KARHU & TALVISOVAT
Allus oli muna
Hot Igloo

SANTTU KARHU &
TALVISOVAT

Petroskoilainen ja aunuksenkarjalaksi laulava Santtu Karhu on karjalaisen etnorockin yksinäinen susi. Karhu vaalii Talvisovat-yhtyeensä kanssa ansiokkaasti omaa kansallista perintöään tekemällä sen osaksi tätä päivää ja globaaliksi laajentunutta maailmaa. Santtu Karhu & Talvisovat on kaikkea muuta kuin karjalaisuuden soiva museo.

Moskovan kämmen käynnistää levyn yllättäen karjalaisena folkprogena. Aivan kuin Pekka Pohjola olisi lähtenyt hakemaan inspiraatiota Karjalan laulumailta. Rokkua luzikattah antaa tilaa Feodor Astashovin kitarasankarin elkeille ja Kois on seinät vois kertoo afroisena rytmi-iloitteluna ilmiselvästä voin väärinkäytöstä.

Santtu Karhun etnoiseen ajatteluun mahtuu jälleen myös jamaikalaisia vivahteita Nogehizes kylys -kappaleen laiskanletkeän saunareggaen muodossa. Magieh join tuo levyn kuitenkin takaisin kotikonnuille pirteän naiskuoron pajattaessa nuoren Värttinän antaumuksella.

Allus oli muna -levy korostaa edeltäjiensä tapaan Santtu Karhun vakaumuksellisuutta niin kotiseutunsa kulttuurisena kuin ympäröivää yhteiskuntaa kritisoivanakin puolustajana. Kaikeksi onneksi Karhun vakaumus ei sulje pois myöskään avarakatseisuutta eikä edes huumoria.