SOUL CAPTAIN BAND: Jokaiselle tulta

SOUL CAPTAIN BAND
Jokaiselle tulta
Wolfram

Yllättävän kauan saatiin odottaa jo pitkään keikoilla hurmanneen Soul Captain Bandin debyyttiä. Kyse on ensimmäisestä yrityksestä tehdä Jamaikan 70-luvun roots reggaeta suomeksi filosofisesti alkuperäisen hengessä. Parasta tässä onkin lavalla energisesti käyttäytyvän Jukka Pojan – joka tunnetaan myös raggaan/hip-hoppiin taipuvaisena Kapteeni Ä-nenä – valoisa ja selkeästi soljuva lietsonta kapinaan väkivaltaa, luonnon tuhoamista ja kaikenlaista umpimielisyyttä vastaan. On hienoa kuulla viimein jonkun ottavan laulussa suoraan kantaa suomalaisten ääliömäiseen juomiseen tätimäiseen hymistelyyn vaipumatta. Ripeästi asteleva Älä juo tota juttuu kuuluu levyn kärkeen siinä kuin avausnumero Hypnoosiin, joka myös päättää levyn dubahtavampana Zion Train-remixinä. Oma lukunsa on tietysti jo äskettäisellä Amnesty-kokoelmalla loistanut sovitus Hiski Salomaan Vapauden kaihosta.
Iso bändi soittaa oivallisesti. Baabelin Torvet tuuttaavat ylösrakentavan lempeästi ja rydimit vaativat heilumaan, mutta kollektiivisesti laaditut, sinänsä erittäin toimivat sävelmät seuraavat vähän turhan uskollisesti jamaikalaisia esikuvia. Niissä pitäisi löytää enemmän omaa ääntä, enkä panisi pahakseni villimpää ja tämänpäiväisempää kujemieltä saundeissakaan, jotka ovat kosketinsoittaja Tommi Tikkasen tuottamat. DJ Ässämix räplää levysoittimia vain Taistelun arvoisessa ja siinäkin liian varovasti.
Nopsajalan rappausta neljällä raidalla tuskin erottaa kokonaisuudesta. Toisaalta ymmärrän senkin, että bändi haluaa ensi iskunsa noudattavan tietyllä tavalla hartaan puhdasta linjaa soinnissaan. Selvästi perinteiseltä pohjalta on hyvä lähteä seikkailemaan ja riskejä ottamaan. Sitä vaihetta odotellessa Jokaiselle tulta viihdyttää ja valistaa mukavasti.