TANITA TIKARAM: Can’t Go Back

TANITA TIKARAM
Can’t Go Back
Earmusic

Syntyperältään malesialais-fidziläisen ja Englannissa kasvaneen Tanita Tikaramin tähtihetkinä tulevat lopun ikäänsä säilymään 19-vuotiaana tekemänsä ensialbumi Ancient Heart (1988) ja sen poikkeuksellisen tunnelmallinen megahitti Twist In My Sobriety. Tikaram näyttää myös itse olevan valmis tunnustamaan, että menneeseen ei ole paluuta.

Can’t Go Back on vasta Tanita Tikaramin kahdeksas albumi. Osin Nick Lowenkin avustamaa Sentimentalia (2005) seuraava levy on tutun sielukasta laulaja-lauluntekijätaidetta. Tikaram-asteikolla kyseessä on silti lähinnä tavallisen laadukas työ.

All Things To Youn rockaavan avauksen jälkeen laulut eivät tarjoa järisyttäviä yllätyksiä. Rock & Roll on kuitenkin odottamaton otsikko Tanita Tikaramin levyllä biisin americanaisena värisevän tunnelman tuodessa jopa mieleen Robert Plantin ja Alison Kraussin mestarillisen Raising Sand -albumin. Keep It Realilla ja One Kissillä Tikaramin rinnalla laulaa lähinnä 1990-luvulla vaikuttaneen indiebändi Grant Lee Buffalon nokkamies Grant-Lee Phillips.  

Can’t Go Backillä Tanita Tikaramin syvä ja tumma ääni pääsee parhaiten oikeuksiinsa silloin, kun biisien tempot hidastuvat ja kun soittajat eivät tunkeile laulun rinnalle saati sen yli. Tikaramin tulkinnoissa korostuu samalla rakkauden paineet kokeneen ja niin moraaliseen kuin poliittiseenkin vapauteen uskovan aikuisen taiteilijan soul.