TERÄSBETONI: Myrskyntuoja

TERÄSBETONI
Myrskyntuoja
Warner

Muistan hyvin Metallitotuuden (2005) vaikutuksen. Naurunpyrskähdysten jälkeen piti vetää leikkimiekka vyöltä ja teurastaa tuhatkunta leikkivihollista stereoiden ja levyhyllyn välimaastoon.

Myrskyntuojaa kuunnellessa miekka pysyy vyöllä, mutta hymy vielä leviää: on tämä melkoista höpötystä! Karkeasti ottaen linja on sellainen, että kiihkein Manowarin matkiminen on takanapäin ja tilaa on täytetty taisteluiskelmällä (”tartu toimeen ja hoida työsi, niin että suorassa seistä voit”), joka on vähintäänkin vaivaannuttavan kuuloista. Moni kappale alkaa yhä kuin Manowarin taistoonkutsu ja viitekehys kelpaisi Joey DeMaiollekin, mutta kokonaisen Myrskyntuojan jälkeen käy mielessä, etteivät euroviisukarsinnan Kari Tapio ja Teräsbetoni sittenkään olleet niin kaukana toisistaan kuin päälle näytti.

Myrskyntuojalla mennään kohti kunniaa ja viimeistä henkäystä antaumuksella ja taidolla. Levy on niin järjetön nippu hevin kliseitä ja kipeimpiä puolia, että tekijällä täytyy olla historia hallussa ja kadehdittava kyky nauraa itselleen. Teräsbetoni onkin vitsi, mutta se on parempi vitsi kuin moni meistä pystyy eläissään kertomaan. Toivotaan, että nelikko onnistuu kusettamaan viisukoneistoa samalla tavalla kuin Lordi, joka savun hälvettyä poistui nauraa hekotellen takavasemmalle.