VARIOUS ARTISTS: Son Of Rogues Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys

VARIOUS ARTISTS
Son Of Rogues Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys
Anti-

Vuonna 2006 ilmestyi ensimmäinen Rogues Gallery, mestarituottaja Hal Willnerin ja Karibian merirosvoksi ryhtyneen elokuvatähti Johnny Deppin huikea matka merimieslaulujen hien ja rommin tuoksuiseen maailmaan. Se toimi komeasti!

Nyt sama on tehty uusiksi, eikä ainakaan esiintyjien tähtimäärästä ole tingitty vähääkään. Harva tuottaja saisi samalle tupla-albumille sellaisia nimiä kuten Keith Richards, Tom Waits, Iggy Pop, Patti Smith, Macy Gray, Michael Stipe, Courtney Love, Dr. John, Anjelica Huston, Nick Cave ja niin poispäin.  

Vaan onpa se ennenkin nähty ja kuultu, ettei määrä ole laadun tae. Melkoinen osa näistä 36 biisistä on sellaista hillitöntä hoilotusta, ettei sitä välttämättä toistamiseen vapaaehtoisesti kuuntelisi. Eikä näiden kaikkien raitojen alkuperästäkään oikein ole varmuutta. Mukaan kun on esimerkiksi jostain kaivettu Frank Zappa & The Mothers Of Inventionin Handsome Cabin Boy, verraton jazzversio tutusta kansanlaulusta, mutta sehän on peräti 45 vuoden takaa. Epäilen, ettei nelivuotias Johnny Depp ole käynyt tätä Frank-sedältä aikoinaan tilaamassa.

Parhaimmillaan Son Of Rogues Gallery -tupla kuitenkin saavuttaa edeltäjänsä tason. Tom Waitsin ja Keith Richardsin Shenandoah-duetto tavoittaa tuon monesti levytetyn laulun rosoisen ytimen. Eivätkä Dr. Johnin, Patti Smithin ja Nick Caven kaltaiset suuret persoonat koskaan jätä kuulijaa kylmäksi, vaikka albumikokonaisuus ei tällä kertaa toimikaan.