Vielä kerran trippi Break On Through’sta The Endiin – The Doorsin debyytin juhlajulkaisu on kokonaisvaltainen mutta tyyris

The Doors
The Doors
Elektra

The Doorsin tammikuussa 1967 julkaistu esikoisalbumi lukeutuu populaarimusiikin historian merkittävimpiin debyytteihin. Sillä yhtye esitteli suurelle yleisölle psykedeliarockinsa, joka kohtasi kliimaksin bändin kiihkeissä konserttiesiintymisissä.

Äänitteen 50-vuotisjuhlajulkaisu purkaa kolmella cd-levyllä ja yhdellä vinyylillä kokonaisuuden alkuperäisiä stereo- ja monomiksauksia, joista jälkimmäinen kuullaan ensimmäistä kertaa cd:llä. Mukaan mahdutettiin myös legendaarinen maaliskuun 1967 keikka San Franciscon The Matrix -klubilta. Se on luonnollisesti peräisin ”juuri löydetyltä” masternauhalta.

Studiomateriaali soi kummassakin muodossaan kiitettävän täyteläisellä klangilla, joten nautinto kehkeytyy kokonaisvaltaiseksi. Etenkin Ray Manzarekin sähköurkusiivuttelut purkautuvat eetteriin helmeillen. Vaikka The Matrix -konsertti toistuu kohtuullisen vireästi, laatikkomainen sointi tekee siitä paikoin kuriositeetinomaista.

Boksin muotoon pakattu tyyris julkaisu on taustatietoineen ja valokuvineen näyttävä, mutta The Doorsilla rahastamisen runsaus häiritsee hitusen nautintoa. Mistä kuluttaja voi olla varma, ettei muutaman vuoden päästä ilmesty vieläkin kattavampaa settiä?