YUP: Hajota ja hallitse

YUP
Hajota ja hallitse
Universal

B-puolia, harvinaisuuksia ja muita kokeiluja sisältävä Hajota ja hallitse on liki täydellinen paketti YUP-entusiastille, jonka mielestä yhtye on kypsempään ikään tultuaan menettänyt alkuperäisen hulluuden siemenen, joka iti Savonlinnan taidelukiossa reilut kymmenen vuotta sitten. Kokoelma todistaa, ettei bändi suinkaan ole kääntänyt selkäänsä juurilleen – nykyään astetta hillityimmillä albumeilla ei vain ole sijaa kaikkein viistoimmille visioille. Reilun tunnin annoksen parissa hämmästyy myös siitä kuinka hienoja laatuyksilöitä YUP on ripotellut uransa sivupoluille.
Vuodet 1990-92 yhtye löi nippuun ensimmäisellä kokoelmallaan jo aiemmin ja nyt Hajota ja hallitse elää YUP:n kehitystarinaa enemmän tai vähemmän kronologisesti vuodesta 1993 alkaen ja paljastaa yhden nykyhetken tärkeimmän suomalaisen rockyhtyeen siirtymävaiheet. Atomic Rooster -cover Keittoruoka on viimeinen luku yhtyeen punk-pohjusteisen verbaalileikittelyn saralla, vaikka Jarkko Martikainen on myöhemminkin palannut entisen akrobatian pariin, kuten koosteella kuultava JMKE-käännös Korkeasta ruohikosta osoittaa. Historiaa kirjoitetaan uusiksi vain kahden biisin uusilla sovituksilla. Muuten levy on autenttista dokumenttia bändiltä, jonka yhteydessä on puhuttu niinkin epäortodoksisesta vaikuttimista kuin Jethro Tull ja Iron Maiden.
Levyltä kuulee YUP:n ihastuksen punkkiin, iskelmään, kansanmusiikkiin ja tietysti Tuomari Nurmioon, jolta lainataan kaksikin kappaletta. Nylon Beatin kanssa työstetty Huda huda! vetää mutkat turhankin suoriksi, mutta Suuri peto on nimensä mukaista kuultavaa. Raskaan ja synkkämielisen musiikin soittajina YUP:ta ei ole totuttu kuulemaan, mutta voi kuinka upeasti sekin miekkosilta sujuu! Naikkari-yhteistyön kypsempi hedelmä onkin talousrikollinen-teinitähti Johnny Liebkindin tunnetuksi tekemä Rakastuin sinuun liian helposti, jonka hard coren ja Jonnan ja Erinin kimityksen kimppakyyti kuulostaa luvalla sanoen mukavan perverssiltä. Omasta tuotannosta nousee esiin hilpeyttä herättävä härmäläiskuvaus Tohtori Tulp esittelee alkuihmisen, jonka tekstin ironian saavuttamattomuutta J. Martikainen muutenkin ansiokkaista hihanuoteissa tuskastelee.
Ja kuullaanpa aivan levyn lopussa Jarkko laulamassa englanniksi. Ympyrä on siis sulkeutunut. Aloittihan YUP uransa kolmannella kotimaisella siunaten alkupään levytyksensä niinkin pikanteilla nimillä kuten Who Dares Farts? ja Hippos From Hell.