Francinen Antti Kukkola listaa merkittäviä ja vaikutuksen tehneitä levyjä – Stray Cats räjäytti pankin: ”Bändin perustaminen oli ainoa vaihtoehto”

Elämäni soundit -palstalla artistit esittelevät elämäänsä keskeisesti vaikuttanutta musiikkia.
17.7.2018 08:19

Viime vuonna reteää 30-vuotisjuhlaa viettänyt Francine-trio pisti Möysän suurkekkereillä historiansa pakettiin ja otti taas uuden askeleen eteenpäin. Uusi albumi sai nimekseen Right Now!, ja otsake saa vahvaa katetta entistä monipuolisemmista rock-otteista tässä ja nyt.

– Rootsit pysyvät rokkitrion energiassa, jossa Stray Catseista on edetty vaikkapa Reverend Horton Heatiin. Tuottaja Miitrin kanssa päästiin yhteisymmärrykseen siitä, että puhtain kitarasoundi on samalla se isoin soundi. Right Now! -levyllä voi myös havaita, että soundimaailma on osin kallellaan Queens Of The Stone Agen, Foo Fightersin ja Green Dayn suuntaan, kitaristi-laulaja Antti Kukkola kuvailee.

Pyysimme Kukkolaa listaamaan omaan – ja sitä kautta myös Francinen – musiikilliseen kehitykseensä eniten tavalla tai toisella vaikuttaneita levytyksiä Listalta löytyy edellä mainittujen yhtyeiden lisäksi muun muassa Brian Setzeriä ja Atomirottaa.

Elämäni Soundit: Antti Kukkola

LEVY, JOKA TUO PARHAITEN MIELEEN LAHDEN NUORUUSVUODET
Long Tall Texans: Singing To The Moon

– Tämä ei liity itse Lahteen mitenkään, mutta Singing To The Moon tuli ensimmäisenä mieleen. Hyvä levy ja suosittu kaveriporukassa siihen aikaan.

VARHAISIN ALBUMI, JOKA SAI INNOSTUKSEN MUSIIKKIIN HERÄÄMÄÄN
Stray Cats: Stray Cats

– Pakotin kolmevuotiaana vanhempani ostamaan Elviksen Return To Sender -levyn. Nuoresta iästä johtuen muistikuvat perusteluista ovat aika hatarat, joten oikea vastaus on Stray Catsien ensialbumi. Se on levy, joka räjäytti pankin, ja bändin perustaminen oli ainoa vaihtoehto.

ALBUMI, JOKA ON KESTÄNYT PARHAITEN KUUNTELUA KAUTTA VUOSIEN
AC/DC: Highway To Hell

– Yksi niistä. Kun kuulin aikanaan tämän levyn, sitä kitarasoundia oli pakko lähteä jäljittämään!

LEVY, JOKA POHJUSTI FRANCINEN TYYLILAJIIN ASETTUMISTA
The Living End: Modern Artillery

– Toivottavasti mun musiikissa kuuluu, mitä olen kuunnellut. Rajoitun rootsiin, mutta tykkään hyvistä kappaleista enemmän kuin tyylilajista. 2000-luvun alussa Modern Artillery avasi taas uusia asioita. Francine jo vähän rutinoitui ja leipääntyikin, mutta se muuttui, kun sain yhtyeen popimman levyn käteen.

SUOSIKKILEVY MARKO HAAVISTON JA KAARLE VIIKATTEEN KIMPASSA
Kepa Kettunen: Gambler

– Keikkamatkalla radiosta alkoi tulla todella hienoa rautalankaa. Havahduin soitantaan ja näin Markon tuijottavan. ”Tiedätkö, mitä tämä on?” Kaarle kääntyi etupenkiltä ja kysyi, tietääkö kukaan, mikä tämä on. Vilkaisin sivulle, Kepa hymyili: ”Eka kerta, ku kuulen omaa musaa radiossa.”

ALBUMI, JOLLA ON KYTKÖS OMAAN GRETSCH-KITARASOUNDIINI
Brian Setzer: Live Nude Guitars

– Se että soitan Gretschillä on enemmän sattumaa, kuin että siihen olisi joku syy. Toki ensimmäisiä, jolla sellaisen näin oli Brian Setzer, jonka soolot kuuluvat suosikkeihin. Live Nude Guitars -levyllä vaikkapa Rosie In The Middle soi ihan kivasti.

YLLÄTTÄVIN SUOSIKKILEVYNI TYYLILAJINI TUNTIEN
Atomirotta: I

– Rane Raitsikka on kitaristi, joka herättää aina kunnioitusta. Kun Smack pyöri levylautasella, Ranen osuudet kiinnostivat aina. Joku kertoi, että Rane soittaa rap-bändissä ja olin ensin, et ok. Sitten kuulin Aurinkoon-biisin ja musta tuli bändin fani välittömästi. Hieno bändi, upeita biisejä.

PALJON KUUNTELEMANI ALBUMI ”RIGHT NOW”
Queens Of Stone Age: Villains

– No Francinen Right Now! -levyä on pakosti tullut kuunneltua alkuvuoden treeneistä, äänityksistä sekä miksauksista johtuen. Ahkerasti on soinut sen lisäksi QOTSA:n Villains. Josh Homme on jo hahmona sellainen että ei lisättävää.

Teksti: Asko Alanen
Julkaistu alun perin Soundissa 3/2018

Lisää luettavaa