”Kaiken keskellä on aina tarinankertoja ja teksti” – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana sooloartistina debytoiva Janne Masalin

"Tunnin päästä havahduin siihen, että palelen. Biisistä oli kuitenkin kirjoitettu ensimmäinen raaka vedos."
5.2.2019 11:00

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Janne Masalin tuli aiemmin estradeilla tutuksi folkpunk-orkesteri Tundramatiksin keuloilta. Tundramatiksin ura tuli finaaliinsa toukokuussa 2015 nähdyn jäähyväiskonsertin myötä ja sittemmin Masalin on keskittynyt soolomateriaalinsa hiomiseen.

Tammikuun loppumetreillä päivänvalon näki Masalinin ensimmäinen soolosingle, joka kantaa nimeä Tuuliajolla. Vaikka sooloura on julkaisujen osalta ottamassa ensiaskeliaan, niin viikon vieraamme kertoo olleensa soolorintamalla aktiivinen jo Tundramatiksin aikana.

– Soitin aluksi akustisia soolokeikkoja pienillä festivaaleilla ja tapahtumissa lähinnä saunojen yhteydessä sekä kleinbussin katolta ja kattoluukusta. Tällä uudella sinkulla siirryin ikään kuin uuteen aikakauteen; biisit on saaneet nykyaikaisen, sähköisen ja seksikkään muodon, ja keikat seuraa samaa kehitystä, Masalin kuvailee soolouransa alkua ja tulevia suunnitelmia.

Mitkä asiat ovat vaikuttaneet eniten siihen miltä artisti Janne Masalin kuulostaa?

– Laaja kysymys, johon on täysin mahdotonta vastata lyhyesti! No, jos kotiläksyt on kiltisti tehty, niin kaikki mua resonoiva musa, leffat ja esittävä taide on sellaista pääomaa, jota imen tekemiseeni — ja tietysti otan vaikutteet oikeasti omikseni. Kaiken keskellä on aina tarinankertoja ja teksti, soolona debytoiva Masalin kuvailee.

Miten Tuuliajolla syntyi? 

– Rakastelun jälkeen nökötin ilkosillani huonovireisen muka-antiikki pianon penkillä. Oli myöhä eikä väsyttänyt. Yritin soitella häiritsemättä. Tunnin päästä havahduin siihen, että palelen. Biisistä oli kuitenkin kirjoitettu ensimmäinen raaka vedos, Masalin kertaa esikoissinkkunsa syntyhetkiä.

– Pyrkimyksenäni sanallistaa puhtaan avoimesti ja teeskentelemättä sen hetkinen elämäntilanne, ikään kuin päiväkirjamaisesti listata arjen kulmat. Koin silloin tärkeänä saada biisin ulos sen vielä ollessa ajankohtainen. Todellisuudessa biisi on mulle nyt ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan.

Mitä on luvassa vuoden 2019 aikana?

– Oon tuumaillut semmosta, että ainakin nyt aluksi julkaisisi aina parin kuukauden välein uuden biisin ja musavideon, josta Miikka Pirinen ottais lisäksi kuvat. Perinteisen albumiajattelun sijaan kustakin biisistä muodostuu näin oma audiovisuaalinen kokonaisuutensa. Tietysti sovin myös keikkoja kiinnostuksen mukaan. Keikkakokoonpanoon olen miettinyt ääni- ja valomiehen lisäksi rumpalia, Masalin paljastaa tulevasta.

Janne Masalinin lisäksi tämän viikon Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvät myös pian toisen kokopitkänsä julkaiseva Ursus Factory, ex-Tehosekoitin-laulaja Otto Grundströmin tähdittämä Nykyaika, Australian lahja kielen solmuun vääntäville bändinnimille eli King Gizzard & The Lizard Wizard, tammikuun Soundissakin esillä oleva, pitkän tauon jälkeen levytyskantaan palannut Medeia sekä monia muita huomionarvoisia tuttuja. Ota tärppimme talteen alta!

Tätä kaikkea pitää sisällään Soundin Parasta juuri nyt -soittolista viikolla 6:

 

Lisää luettavaa