PJ Harvey, Fleetwood Mac ja psykefolkin kadonnut mestariteos – Henna Emilia Hietamäki listaa elämänsä soundit

22.9.2022 15:29

Musiikin lajiluokituksiin tyynen piittaamattomasti suhtautuva Henna Emilia Hietamäki on eri yhtyeissään määritelty indierockin, kokeellisen unikuvapopin sekä psykedelisen progen edustajaksi. Yli kahden koronavuoden hajaannuksessa ja yksinäisyydessä kypsytelty soololevy Maja on syntynyt pelkistetyn folk-musiikin atmosfäärissä, osittain kahden soittokumppanin, rumpali Tytti Roton ja basisti Hanna Perälän kanssa viimeisteltynä. Henna Emilia vieroksuu sitovia luokituksia ja asemoituu mieluummin toisiinsa sulautuvien rajojen ja moninaisempien vaikutteiden välimaastoon. Siinä eri projektit ovat yhtä.

Maja liittyy siihen kesämajaan, jolla minun oli helpompi oleilla, kun ekana koronavuonna alkoi pää hajota kerrostaloasunnon yksinäisyydessä, Henna Emilia kertoo. – Oli tosi rankkaa, kun vilkas keikka-aktiivisuus ja sosiaalinen elämäkin pysähtyivät kuin seinään. Aika orpo olo siitä tuli.

– Rauhan hakeminen tämän kokemuksen sijasta ja tilalle löytynyt levollisuus ovat ne asiat, jotka halusin musiikillani nyt viestiä. Vuosi sitten aloin jo äänittää musiikkia majalla. Äänikortilla varustettu läppäri toimi kannettavan aurinkopaneelin voimalla. Tallensin akustista soittoa ja laulua. Käytin tuhottomasti aikaa pelkästään kaikusäätöjen hakemiseen.

– Teemaksi muotoutuivat elämän pelkistämisen ja turhasta luopumisen, kiireestä ja yltäkylläisyydestä vetäytymisen tuntemukset. Laulut ovat punnittua paluuta menneisyyteen, yhteyden palauttamista perusasioihin, mistä hyvän elämän ainekset aidosti tulevat.

– Riitti, kun itse olin tyytyväinen rosoisempaan, kotikutoiseen lopputulokseen. Oli jopa hiukan vaikea ajatella jakavansa yksityiseltä tuntuvaa pöytälaatikon materiaalia muiden kanssa. Solitin Nick Triani halusi kuitenkin julkaista sen, ja olihan se pian aika ookoo, kun kivaa palautetta alkoi tulla. Yhdessä Tytin ja Hannan kanssa saatiin homma haltuun nopeasti. He ovat ihania ihmisiä ja muusikoita. Syyskuun alussa lähden taas keikoille, nyt heidän kanssaan.

LEVY, JOKA INNOSTI TEKEMÄÄN OMAA MUSIIKKIA
PJ Harvey
To Bring You My Love
”PJ Harvey teki minuun teininä suuren vaikutuksen. Nainen, joka soitti särökitaraa ja teki omat biisinsä, tuntui poikkeukselliselta. Omaa sukupuoltani edustavat muusikot olivat vielä nykyistä harvemmassa.”


YHTEINEN SUOSIKKI ISOVELJEN KANSSA
Linda Perhacs
Parallellograms
”Viisi vuotta vanhemman Toni-veljeni levyhylly oli ahkerasti käytössäni Seinäjoella. Ihania kuunteluvinkkejä tulee edelleen. Yksi Dust Mountain -bändiämme inspiroinut levy on tämä psykedeelisen folkin ’kadonnut’ mestariteos.”

INSPIRAATIO HENNA EMILIA & HOUREET -PROJEKTILLENI
Angel Olsen
Burn Your Fire For No Witness
”Rakastan tämän Angel Olsenin rokkaavampaa linjaa edustavan levyn kitarasaundeja, voimakasta laulua ja miksausta, joka menee ihanasti ruvelle. Levy on rokkaavuudestaan huolimatta todella emotionaalinen ja herkkä.”

LEVY, JONKA TEOSSA TOIVOISIN OLLEENI MUKANA
Fleetwood Mac

Rumours
”Luultavasti maailman paras pop-levy. Niin monta lahjakasta biisintekijää. Niin paljon huumeita, riitoja ja ristikkäisiä suhteita. Jospa olisi saanut olla mukana seuraamassa sopivalta etäisyydeltä, studiokärpäsenä katossa.”

LEVY, JOTA KUUNTELIN MAJA-ALBUMIA TEHDESSÄ
Jessica Pratt
On Your Own Love Again
”Olen kuunnellut viime vuosina paljon äärimmäisen pelkistettyjä folk-levyjä. Klassikoiden lisäksi tuoreempi tekijä Jessica Pratt on vienyt sydämeni intiimillä hiljaisuudellaan. Tuntuu rohkealta jättää niin paljon tyhjää tilaa!”

PARAS URHEILULEVY
Earth

Primitive And Deadly
”Yritän tehdä nykyään lyhyen joogaharjoituksen joka aamu ja ilta, että päivä alkaisi ja päättyisi hyvin. Parasta musiikkia venyttelyyn ja meditointiin on hidas ja pehmeä drone metal.”

ENITEN KUUNTELUSSA KORONAVUOSINA
Kikagaku Moyo
Masana Temples
”Lempeän psykedeelistä progea Japanista. Menin 2019 Sideways-festareilla katsomaan yhtyeen keikkaa ilman, että olin kuullut sitä aiemmin. Pää räjähti! Keikan jälkeen yhtye on ollut maanisessa kuuntelussa.”

VUODEN 2022 SUOSIKKILEVYNI
Big Thief
Dragon New Warm Mountain I Believe In You
”Olen pitänyt valtavasti kaikista Big Thiefin levyistä, mutta uusin on ehkä suosikkini. Laulaja-kitaristi Adrienne Lenkerissä on jotain aseistariisuvan paljasta, kuin hänellä ei olisi kuorta laisinkaan.”

Toimittanut: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 7/22.

Lisää luettavaa