Sanaseppoja, hardcore-veteraaneja ja mestarillisen melodista kuolemaa – tältä kuulostaa viikon Parasta juuri nyt -kattaus

Tällä viikolla suurennuslasin alla ovat Jarkko Martikainen ja Luotetut Miehet, Refused ja Insomnium.
23.10.2019 18:09

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Jo 1990-luvun puolella YUP:n kanssa kansansuosiota kerännyt Jarkko Martikainen on lähivuosina ollut varsin aktiivinen Luotetut Miehet -kokoonpanonsa kanssa. Viime vuonna Aina auki -albumin julkaissut yhtye aktivoitui lokakuun kunniaksi taas julkaisurintamalla ja pisti viime viikolla ulos Soita isälle, Helena! -nimeä kantavan uuden singlen. Mistään aivan hetkessä syntyneestä kappaleesta ei ole kyse.

Soita isälle, Helena! on teemana ollut mielessäni vuosia. Kun aihe elää alitajunnassa kyllin pitkään, se valmistaa siellä itse itseään, ja siksi en kokenut sanottavaa kiirettä tarttua toimeen. Lopulta tämän vuoden kesäkuun alussa päätin kokeilla, millainen laulu aiheesta syntyisi. Parissa päivässä laulu löysi sen hahmon, jossa se nyt kuullaan, Martikainen avaa kappaleen taustoja singlestä julkaistussa tiedotteessa.

Martikainen päätyi intimiteettisyistä vaihtamaan tosielämän innoittaman laulun päähenkilön nimen toiseksi ja rakentelemaan tämän isän luonnetta esikuvaa monimutkaisemmaksi. Keksityn aineksen määrä on kuitenkin vähäinen, Martikainen paljastaa. Uutta musiikkia kuulostaisi olevan tuloillaan Martikaisen suunnalta myös tulevaisuudessa.

– Kun kävin saamassa kuulijapalautetta levy-yhtiöni Sakaran johtajan, Saikkosen Tuomon luona kolme viikkoa myöhemmin, hän korvamerkitsi kappaleista neljä singleä, ilmoittaen tämän olevan niistä ensimmäinen. Ehdotus sopi minulle, sillä olen laulusta siinä määrin ylpeä kuin tekijä kehtaa olla, Martikainen hehkuttaa.

1990-luvun lopulla hajonneen ja myöhemmin kulttisuosioon nousseen Refusedin uran toinen näytös on päässyt jo toiseen näytökseensä perjantaina julkaistun War Music -kokopitkän myötä. Hardcore punkin ennakkoluulottomina uudistajina historiaan The Shape Of Punk To Come -joutsenlaulullaan jäänyt bändi esiintyy tuoreella albumillaan raikkaimpana sitten vuonna 2012 nähnyn comebackinsa.

Kolmosraita I Want To Watch The World Burn edustaa sotamusiikkialbumin parhaimmistoa. Livenä Refusedia pääsee halutessaan todistamaan 17. joulukuuta Circuksessa.

Joensuulaisorkesteri Insomnium on tullut tutuksi Suomen mestarillisena melodisen death metalin airueena. Bändin uusi Heart Like A Grave keräsi Henri Eerolan arviossa kehuja täyden viiden tähden edestä. Erikoislevy Winter’s Gaten (2016) jälkeen ”vaikuttaisikin siltä, että perinteisiin kappalerakenteisiin palattuaan Insomnium on elämänsä vedossa”, kirjoittaa Eerola.

Näiden tärppien lisäksi soittolistaltamme löytävät tällä viikolla muiden muassa lujan sydämen omaava The StillwalkersUuden vesimiehen aikaan siirtynyt Räjäyttäjät, indie folkin lämpöä ja popin herkkyyttä yhdistelevä Pilven Piirtäjät, yhden miehen katujengiksikin taipuva Michael Monroe sekä dystooppista maailmantilaa debyyttilevyllään käsittelevä Vimma.

Ota tästä korvakäytäviesi iloksi pyöritykseen Soundin Parasta juuri nyt -soittolista (43/2019):

Lisää luettavaa