”Enemmän työväenluokan mod kuin keskiluokan hip” – Jani Matti Juhanin Sunnuntaisoittarilla nautiskellaan melankoliasta ja iltapäiväteestä

Mistä on taivaankanteen jäätyneet linnut tehty?
15.10.2017 14:56

Sunnuntait ovat soittolistoja varten.

Jann Wilde & Rose Avenuesta ja Mustista Käärmeistäänkin tunnetun Jani Matti Juhanin hiljattain ilmetynyt albumi Taivaankanteen jäätyneistä linnuista korjasi syyskuun lehdessämme julkaistusta Asko Alasen levyarviosta komeat neljä tähteä.

Nyt kun itse kukin on levyä ennättänyt luukutella, lienee sopiva aika suhteuttaa muotoutuneita käsityksiä artistin omaan kertomaan siitä, millaisia puuroja ja vellejä äänilaboratoriossa onkaan nautittu.

”Vaikutteiden vaikutteiden vaikutteita ja popmusiikin kaunista ajattomuutta.”

Albumini vaikutteet -tyyppistä Sunnuntaisoittaria kohden siis:

– Aikas oldies-kamaa tuli nyt listattua, mutta toisaalta moni noista biiseistä kuulostaa yhä tuoreelta. Levyä tehdessä tuli kuunneltua myös uudempaa kamaa, kuten The Last Shadow Puppetsia, mutta eipä sitäkään järin moderniksi voi kutsua. Vaikutteiden vaikutteiden vaikutteita ja popmusiikin kaunista ajattomuutta.

– Olisin voinut täyttää koko soittarin Bowiella, mutta päädyin varhaiseen helmeen (vuoden 1967 self titled -debyytin In The Heat Of The Morning). Sama juttu Scott Walkerin kanssa. Beach Boysin Pet Soundsin nimibiisin nostin mukaan, sillä se vaikutti oman levyni rakenteeseen. Iso biisi voi olla myös tosi pieni.

– Oleellisinta lienee se, että tältä Sunnuntaisoittarilta paistaa läpi albumiini vaikuttanut tunnelma. Se on enemmän työväenluokan mod kuin keskiluokan hip. Kaihoisaa tehdasromantiikkaa sekä surullisuutta asioista, joita maailmalla tapahtuu. Samalla myös kaipuuta ja halua löytää jotain kaunista kaiken kauheuden keskeltä.

Sunnuntaisoittari  Jani Matti Juhani: Muovipalatseja ja iltapäiväteetä

Sunnuntaisoittari-sarjan aiempien osien virtaan voit hypätä tästä.

Lisää luettavaa