Ystävyyttä, myötätuntoa ja ”kyllä se siitä” – Pimeyden Pekka Nisu kokosi lauantaisoittolistan

Lauantaisoittolistasarjan osa numero 39 huokuu ystävyyttä ja myötätuntoa. Kehutun kakkoslevynsä Aika tihentyy taannoin julkaisseen Pimeys-yhtyeen laulaja-kitaristi Pekka Nisu kokosi Soundin pyynnöstä soittolistan, jonka nimeksi tuli He Ain’t Heavy, He’s My Brother − 15 laulua ystävyydestä, myötätunnosta ja ”kyllä se siitä”.

Soundi.fin vuoden 2013 lopulla käynnistyneessä lauantaisoittolistasarjassa on julkaistu Pekka Nisun soittolista mukaan lukien 39 soittolistaa. Soittareita ovat tehneet muun muassa Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkö Mikko ”Pyhimys” KuoppalaJuha Tapio, Don Huonojen Kalle Ahola, Gim Kordonin Aleksi Pahkala, Happoradion Aki TykkiJon Spencer Blues ExplosionNicole WillisOlavi UusivirtaIlkka Mattila, Egotripin KnipiYona, Damn Seagullsin Lauri Eloranta, Pariisin Kevään Arto Tuunela ja Ilari KiveläVille KelaKie von Hertzen, Shivan Dragn- ja Rubik-yhtyeksistä tuttu Artturi Taira, Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgren, Lemonatorin nokkamies Lasse KurkiSuvi Isotalo, Death Hawksin Teemu Markkula sekä Magenta Skycoden Jori Sjöroos.

Laita alta soittolista soimaan ja lue Pimeyden laulaja-kitaristi Pekka Nisun (kuvassa oikealla) kommentit kappalevalinnoista soittolistan alta!

Lauantaisoittolista #39: Pekka Nisu

ja 15 laulua ystävyydestä, myötätunnosta ja ”kyllä se siitä”

The Hollies − He Ain’t Heavy, He’s My Brother (1969)

”Tämä upea levytys on yksi Aika tihentyy -levyn henkisistä esi-isistä. Biisi kertoo ystävyydestä ja veljeydestä. Bändissä olemme yrittäneet vaalia tätä harvinaislaatuista yhteyttä, mikä meillä on. Voi riidellä ja sitten sopia. Bändin täytyy pitää yhtä.”

 

Nilsson − Everybody’s Talkin’ (1968)

”Tällä Midnight Cowboy -elokuvan tunnuskappaleella oli suuri vaikutus, kun teimme Taru Mäkelän Eila, Rampe & Likka -elokuvaa varten Hetki vielä -biisiä. Ajattelin, että jos tekee elokuvaan kappaleen, niin sen pitäisi olla sitten vähintään näin hyvä.

Ulkopuolisuutta on monenlaista. Tässä kappaleessa se on vähän samanlaista kuin Junnu Vainion Käyn ahon laitaan -kappaleessa. Se on ihan hyvä tilanne. Laulaja on yhtä maailmankaikkeuden kanssa. Midnight Cowboyssa ulkopuolisuus on tärkeä teema, mutta se on myös hieno elokuva ystävyydestä ja myötätunnosta tässä hullussa maailmassa.”

 

Lovin’ Spoonful − Darling Be Home Soon (1967)

”Kuuntelin paljon 1960-luvun musaa jo lapsena ja tämän biisin löysin jo silloin Ostos-TV:stä tutulta Love Generation -kokoelmalta. Siinä oli kannessa käsi joka näyttää peace-merkkiä. Meillä ei ollut sellaista klassista seinänlevyistä ”isän levyhyllyä”. Aika vähän levyjä, nekin enimmäkseen klassista, mutta nämä harvat poppilevyt tuli kyllä kulutettua puhki. Myöhemmin tuli sitten kyllä isoveljen levyhylly.

Aika tihentyy -levyä tehdessämme muistin tämän biisin. Laulussa lauletaan: ’I’ve been waiting since I toddled for the great relief of having you to talk to’. Joskus sitä voi pitää itsestäänselvyytenä, että elämässä on joku, jolle puhua. Todellisuudessahan se on ’the great relief’.”

 

Joskus sitä voi pitää itsestäänselvyytenä, että elämässä on joku, jolle puhua. Todellisuudessahan se on ’the great relief’.”

Jackson Browne − Running On Empty (1978)

”Kun Aika tihentyy -biisit alkoivat syntyä, niin mulla oli mielessä kaksi artistia: Jackson Browne ja The Eagles. Muilla bändiläisillä oli tietysti muitakin, mutta tää biisi on ollut henkilökohtaisella tasolla tärkeä innoittaja. Tie on auki ja slidekitara ulvoo. Siinä nuori ihminen tuntee elävänsä.

Maalasin lautoja toissa kesänä ja kuuntelin Jackson Brownen koko levytetyn tuotannon, mikä on erittäin tasalaatuista 1980-luvun alkuun saakka. Myös Matti Johannes Koivun uudella Kauneimmat meistä -levyllä on paikoin hienoa Jackson Browne -tunnelmaa. Jiri Kurosen (Kaihon Karavaani) kanssa olemme nimenneet Matin Suomen Jackson Browneksi.”

 

Ben Folds − Learn To Live With What You Are (2003)

”Ben Folds on yksi itseeni eniten vaikuttaneista lauluntekijöistä. Muistan kun luin Soundista Songs For Silverman -levyarvion ja tajusin, että tämä tyyppihän on tehnyt William Shatnerin Has Been -levyn. Kuuntelin Silvermanin ja hurahdin täysin. Intissä kuuntelin Beniä leirit läpeensä. Hänen huumorinsa on usein aika mustaa. Ehkä suomalaistakin? Hän on aina silti kuulijan puolella.”

 

U2 − Sweetest Thing (1998)

”Mulla oli teininä stereot, jotka toimivat myös herätyskellona. Tämä biisi oli jonkun cd-soittimen vaihtajaan jääneen Millennium Hits -kokoelman avausraita ja varmaan puoli vuotta heräsin joka aamu tähän biisiin. Siitä jäi jälki ja levyä tehdessä palasin tähän fiilikseen. Aika tihentyy -levyn päättävässä Maalaa meidät -biisissä on jotain samaa. Aku Ankka on tyrinyt ja tunnelma on klenkkaavaa bluesia. Lopulta kertoja ymmärtää pyytää anteeksi ja anteeksipyynnöstä kasvaa taivaisiin asti kurottava puu.”

 

Van Morrison – Bright Side Of The Road (1979)

”Joskus lukion jälkeen löysin Joni Mitchellin, Paul Simonin soolotuotannon ja Van Morrisonin. He vaikuttivat merkittävästi musiikilliseen identiteettiini. Van Morrison on näistä selvästi aliarvostetuin. Ehkä se johtuu siitä, että hänen julkisuuskuvansa on sellainen jurnuttaja. Siinä ei ole yhtään sellaista amerikkalaista seurapiirihaita. Ehkä siksi Morrison onkin hyvin samaistuttava. No, kyllä Jonikin jurnuttaa, mutta vähän hienostuneemmin. Molempien musiikki on kuitenkin elämänmyönteistä.

Van Morrisonin julkisuuskuva on sellainen jurnuttaja.”

 

Markus Krunegård − Askan är den bäste jorden (2012)

”Näin Markus Krunegårdin viime syksynä keikalla Tavastialla. Keikka oli loistava ja Krunegård erittäin sympaattinen esiintyjä. H&M:n kuvastosta repäisty ruotsalainen söpöliini, joka puhuikin todella leveällä tornionmurteella. Tämä biisi jäi kummittelemaan. Tekstissä käsitellään elämän rajallisuutta ja irti päästämistä. Ashes to ashes jne.”

 

The Streets − On The Edge Of The Cliff (2008)

”’Kyllä se siitä’ on rockissa ikuinen aihe. Bluesissakin on pohjimmiltaan siitä kyse. Miksei siis voisi olla hip hopissakin. Mike Skinner on aikamme hienoimpia tarinankertojia.”

 

Big Star − The Ballad Of El Goodo (1972)

”Ihan mieletöntä, että tämä levy on äänitetty vuonna 1971. Kuulostaa todella modernilta. Tästähän ovat sittemmin jatkaneet Jayhawksit ja Latebirdsit. Wilcokin. Mielenkiintoista, että Big Starin monien kappaleiden teema on ’kyllä se siitä’, mutta bändin tarina on niin traaginen. Se on sitä bluesia.”

Teema on ’kyllä se siitä’, mutta bändin tarina on niin traaginen. Se on sitä bluesia.”

 

Jonna Tervomaa − Minä toivon (2013)

”Olin niin iloinen Tervomaan paluusta, että kun biisi ilmestyi, kuuntelin tätä repeatilla päiväkaudet. Noin viidennellä kuuntelukerralla tajusin, että tässä laulaa pienen lapsen äiti, ehkä jopa lapselleen. Biisi on tunnelmaltaan nostattava, mutta tätä taustaa varten vielä tuplasti koskettavampi. ’Minä toivon kaaosta, kapinaa, ensiaskelten vapinaa’ on upea rivi.”

 

Super Furry Animals − It’s Not The End Of The World? (2001)

”Super Furry Animalsin Rings Around The World -levyllä on yhdistelty hienosti epäkonventionaalisia soundeja ja jylhää orkestraatiota. Olen viime vuosina kuunnellut myös paljon Flaming Lipsiä. Pidän musiikissa sellaisista odottamattomista twisteistä kauneuden keskellä. Se voi olla ihan pienikin juttu pinnan alla, mutta jokin, joka herättää kuulijan ja luo tarttumapintaa.

Toisaalta taas kiristää liika kikkailu ja maton vetäminen alta. Vähän kuin jos laittaa liikaa jotain maustetta ruokaan. SFA:n musiikissa on kaikkea sopivassa suhteessa. Bändi veti hienon keikan Provinssirockissa 2002, mikä olikin ensimmäinen festarikokemukseni.”

 

Pepe Willberg − Aivan sama mulle mä oon onnellinen (2014)

”Pidin biisistä jo ennen kuin olin kuullutkaan sitä. Luin vain kappaleen nimen Pepe & Saimaa -levyn biisilistasta, enkä malttanut odottaa, että avausbiisi loppuisi ja tämä toinen alkaisi. Nimi oli jo niin hyvä. Ja olihan se biisikin sitten. Tässä on myös upea klavinettisoolo. Biisi on kaunista poppia, mutta asenne on erittäin rock − aivan sama mulle!”

”Biisi on kaunista poppia, mutta asenne on erittäin rock  aivan sama mulle!”

 

Tiisu − Elämältä turpiin sain (2015)

”Kuulin tämän kappaleen, kun soitimme loppuvuodesta pari keikkaa Tiisun kanssa ja pidin kovasti. Tämä sattui nyt juuri ilmestymään, kun kasasin tätä listaa ja tämähän jatkaa oikeastaan siitä, mihin Pepen biisi jää. Pieleen menee ja jos ei, niin onnea ei saisi ainakaan näyttää. Tiisu on hieno bändi ja kaikkien pitäisi todistaa se livenä. Lisäksi Henrik Illikaisella on terävä biisikynä ja bändi on taitava ja nälkäinen. Tulevasta levystä on varmasti tulossa hieno takalaiton.”

 

Rolling Stones − You Can’t Always Get What You Want (1969)

”Rollarit oli mulle pitkään vähän paitsiossa. Olen aina ollut niin sanotusti Beatlesin miehiä. Viime vuosina olen tutustunut Stonesiin paremmin ja tämähän on kaikkien ’kyllä se siitä’ -biisien äiti. Sitten kun ymmärtää, että aina ei voi saada mitä haluaa ja oppii päästämään irti, niin siitähän ne bileet vasta alkaa.


Pimeys keikkailee lähitulevaisuudessa seuraavasti:

31.1. Tavastia, Helsinki (levyjulkkarit)
7.2. Tukkijätkä, Heinola
23.2. KOM-teatteri, Helsinki
27.2. Dynamo, Turku
5.3. Henry’s Pub, Kuopio
6.3. Freetime, Jyväskylä
12.3. Helatorstai-klubi, Henry’s Pub, Helsinki
24.4. Teatteri Vanha Juko, Lahti
8.5. Suistoklubi, Hämeenlinna
9.5. Bar15, Seinäjoki
15.5. Virgin Oil, Helsinki
16.5. Hometown, Salo