Tarkkailuluokka | External: Musiikillista sanavarastoa laajentamassa

"Minun täytyi sitten vain vakuuttaa muut siitä, että tämä väärä tapa on yksinkertaisesti älyttömän siistin kuuloinen. Muiden piti sitten käytännössä opetella tuntemaan rytmi uudelleen täysin eri tavalla."
4.11.2019 18:30

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Parkanossa 2014 alkunsa saanut External soittaa progressiivista metallia oivaltavan nykivällä otteella. Nelihenkinen bändi otti ensiaskeleensa perinteisemmän thrash metalin kautta, mutta on sittemmin siirtynyt aikalajeilla ja rytmityksillä leikittelevään ilmaisuun.

Externalin nykyinen kokoonpano on muodostunut hiljalleen. Perustajajäsenistä bändissä on mukana laulaja-kitaristi Aleksi Haukkaluoma, rumpali Julius Lehtonen liittyi bändiin keväällä 2015, basisti Samuel Järvinen 2017 ja kitaristi Roger Lundberg keväällä 2018. Debyyttikokopitkänsä The Blurry Horizon bändi julkaisi viime vuonna.

– Samuel ja Roger olivat itse asiassa kumpikin samalla External -keikalla tuuraajina vuonna 2017, joten tavallaan nykyinen kokoonpano soitti jo silloin ensimmäisen yhteisen keikkansa, vaikka kyse olikin silloin vain tuurauksesta, Haukkaluoma kertoo.

Miten Externalin biisit syntyvät?

– Hyvä biisi vaatii syntyäkseen yleensä yhden vahvan idean. Kaikki muu syntyy sitten tämän idean pohjalta, lihana luiden ympärille. Idea voi syntyä puhtaasti vahingossa – improvisoidessa jollakin soittimella, tai vaikka midillä ohjelmoidessa. Ohjelmointi onkin erinomainen työkalu sävellykseen, koska siinä ei ole soittajan sanavarasto rajoittamassa mahdollisuuksia, vaan asiaan tulee keskityttyä puhtaasti sen pohjalta, miltä se kuulostaa, rumpali Julius Lehtonen kuvailee.

Lehtonen mainitsee esimerkkinä, että bändin yhden uuden biisin rytmifiilis perustuu siihen, kun hän tunsi basisti Järvisen tekemän biisiaihion pulssin väärin, mikä aiheutti rytmin nyrjähtämisen aivan erituntuiseksi ja -kuuloiseksi.

– Minun täytyi sitten vain vakuuttaa muut siitä, että tämä väärä tapa on yksinkertaisesti älyttömän siistin kuuloinen. Muiden piti sitten käytännössä opetella tuntemaan rytmi uudelleen täysin eri tavalla. Ja itse asiassa lopullisessa biisissä hyödynnetään sekä sitä alkuperäistä että tätä “väärin kuultua” versiota rytmistä.

Millainen External on keikalla?

– External on keikoilla laskelmoiva ja tarkka unohtamatta kuitenkaan rentoutta, ja sitä, että soittaminen on meistä hauskaa. Ennen keikkaa meistä jokainen on tietyllä tapaa jatkuvasti varpaillaan ja viimeiseen hetkeen asti varmistamassa, että kaikki sujuu niin kuin pitääkin, kitaristi Roger Lundberg kertoo ja muistelee mennyttä kesää:

– Mieleenpainuvin keikkamme lienee kesäinen esiintymisemme Hyvinkään Rockfesteillä, johon saimme viime hetkellä mahdollisuuden kahden muun marginaalibändin kanssa. Vaikka nimemme ei kaikkiin mainoksiin ehtinytkään, ja keikka oli perussettiämme lyhyempi jaetun slotin takia, mihin saimme mahtumaan vain kolme biisiämme, oli hienoa saada lisää kokemusta ja päästä kurkistamaan ”isoon maailmaan” baari- ja klubikeikkojen ulkopuolelle, Lundberg kuvailee ja myöntää, että nälkää festivaalikeikoille on.

Miten tuorein julkaisunne Anhedonia syntyi? Mikä on tarina biisin taustalla?

– Itse kappale syntyi keväällä 2018 ennen kuin äänitimme debyyttialbumimme. Olin ostanut uuden kitaran, jolla aloin sitten improvisoimaan. Soitellessani huomasin palaavani usein yhteen ja samaan riffiin, joka jäi kummittelemaan ajatuksiini. Biisi on luonnollisesti muuttunut ensimmäisestä versiostaan matkan varrella; tempoa on hieman tiputettu, Julius poisti muutamat rönsyt ja lisäsi pari rytmistä kikkaa, ja koko bändin voimin se saatiin lopulta herätettyä henkiin, basisti Samuel Järvinen kertoo.

– Kappaleen nimi tarkoittaa kyvyttömyyttä tuntea mielihyvää tai nautintoa. Halusin käsitellä sanoituksessa masennusta ja sitä, miltä tuntuu, kun elämästä katoaa värit. Kappale on omistettu kaikille heille, jotka kamppailevat mielenterveysongelmien kanssa. Älkää luovuttako, värit palaavat vielä, Järvinen lähettää terveisinä.

Seuraavan kerran External esiintyy Helsingin Bar Loosessa marraskuun 14. päivänä Ninetyfive50:n ja Northern Genociden kanssa. Tampereella bändin livekunnon voi tarkastaa joulukuun 20. päivä Jack The Roosterissa Somehow Jon ja Enter Ranan kanssa.

External on: 
Aleksi Haukkaluoma – laulu, kitara
Roger Lundberg – kitara
Julius Lehtonen – rummut
Samuel Järvinen – basso

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa