Tarkkailuluokka | Inkvisitor: Vaikeuksien kautta uuteen nousuun

Inkvisitor 2017 A.D..

Inkvisitor koki takaiskun bändin alkuperäiskokoonpanon hajottua pala palalta. Vuonna 2018 Jyväskylän thrash metal -toivo nousee tuhkista entistä aggressiivisempana.

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Inkvisitorin ensiaskeleet koettiin 2012 Jyväskylässä, kun kitaristi Jesse Kämäräisen toinen coverprojekti meni nurin. Mielessä kyti ajatus oman musiikin tekemisestä.

– Postailin ilmoituksia ympäri nettiä ja yhteisestä kaveripiiristä löytyi Lauri Huttunen, jonka oma projekti myös vietti hiljaiseloa. Pienen sohlaamisen jälkeen rumpaliksi löytyi lopulta Laurin kämppis Petteri Milan, basistiksi Petteri Huikkonen ja viimeisenä keväällä 2013 mikin varteen Aapo Vuori, Kämäräinen kertaa bändin alkuvaiheita.

Alkuperäiskokoonpano julkaisi vuonna 2015 Doctrine of Damnation -nimeä kantaneen debyyttialbuminsa, mutta yhtyeen rivit alkoivat rakoilla jo ennen. (Tarkennuksena kerrottakoon, että alkuperäisbasisti Huikkonen poistui jo vuonna 2014.) Vuoden 2015 loppupuolella lähti rumpali, kesällä 2016 laulaja ja joulukuussa 2016 toinen kitaristeista. Kämäräinen kertoo, ettei kenenkään kohdalla kyseessä olleet erimielisyydet, vaan puhtaasti motivaatio-ongelmat.

– Mikään näistä ei sisältänyt draamaa, panostuksen taso ei vaan sopinut kaikille. Itse loisin Laurin nurkissa aina kun käyn Jyväskylässä, joten mitään sen kummempaa ei kulissien takana tapahtunut, nykyään Kalliossa asuva kitaristi kuvailee välejä entisten bändikaverien kesken.

Bändistä tuli duo, kun Kämäräinen jäi kaksin uuden rumpalin Tino Jäntin kanssa. Monen motivaatio olisi järkkynyt, mutta Inkvisitor-kaksikko ei luovuttanut, vaikka vuoden 2017 alussa näyttikin synkältä. Jäsenvärväys kävi kuumana.

– Helmikuussa 2017 kilahti bändimailiin Markus Martinmäeltä viesti että kiinnostaisi. Järkättiin demosessiot ja homma oli nopeasti klaari, tervetuloa völjyyn! Kitarapiireistä tuttu toverini Joonas Kolehmainen (FM2000) suostui tuuraamaan livenä sen aikaa kunnes pysyvä kaveri löytyisi. Syksyllä 2017 pysyväksi basistiksi löytyi Sakari Soisalo ja kitaran varteen Joonaksen suosituksesta Mikko Saviranta. Näin Inkvisitor oli jälleen täysilukuinen sitten vuoden 2014.

”Helmikuussa 2017 kilahti bändimailiin Markus Martinmäeltä viesti, että kiinnostaisi. Järkättiin demosessiot ja homma oli nopeasti klaari, tervetuloa völjyyn!”

Mitä muuta uudessa kokoonpanossa on muuttunut kuin jäsenten nimet? Paljonkin, Kämäräinen tuumaa.

– Koko bändi on huomattavasti tiukempi ja taidokkaampi. Varsinkin rumpu- ja voksuosastolla tapahtui paljon. Myös minä ja Lauri nostimme omia tasojamme muiden mukana. Vaikka tulevalla lätyllä soittaa puoliksi wanha Inkvisitor [tulevalla albumilla basso-osuuksista huolehtii Pekka Löhönen, jota kuultiin myös debyytillä] ja olen innoissani siitä, odotan myös innolla minkälaista settiä täysin uudella bändillä väännetään tulevaisuudessa, Kämäräinen hehkuttaa.

Inkvisitorin thrash-keitosta on tulevalla Dark Arts of Sanguine Rituals -albumilla terästetty death- ja black-vaikutteilla. Kämäräinen päätti haastaa itseään lyyrisesti tekemällä levystä konseptialbumin. Miltä uusi levy kuulostaa ja milloin sitä sopii odottaa julkaisuun?

– Äänitettiin Electric Foxilla Tuomas Kokon kanssa (Ghost Brigade, Swallow the Sun, Sotajumala) ja miksattiin Nino Laurenteen kanssa Sonic Pumpilla (Lost Society, Amorphis, Wintersun), masterin teki Jaakko Viitalähde (Oranssi Pazuzu, Sotajumala). Levyllä on modernit soundit, mutta silti analogia on vahvasti läsnä. Äänitettiin analogitiskillä ja miksattiin SSL:n 4000-sarjalaisella. Tällä hetkellä työn alla on levynkannet ja lyriikkalehdet, jotka seuraavat levyn stooria, levyn tuotannosta vastaava kitaristi paljastaa.

Esimakua Dark Arts of Sanguine Ritualsin suunnasta antoi toukokuussa 2017 julkaistu Second Sacrament -sinkkulohkaisu. Tunnelma on synkkä ja louhinta raskasta, eikä meno siitä tule kirkastumaan albumillakaan. Mitä aiheita tuleva konseptialbumi käsittelee?

– Levy seuraa neo-noir-murhamysteeriä, jossa on viitteitä mustasta magiasta ja okkultismistä. Temaattisesti ruoditaan hyvän ja pahan taistoa, yhteiskuntaa, jumalkompleksia sekä ikuista elämää ja kuolemaa, Kämäräinen avaa viimeistään toukokuussa tai aikaisemmin päivänvalon näkevän albumin tarinaa.

Kotikaupungistanne tulee myös suomalaista thrash-osaamista maailmalle vienyt Lost Society. Voisiko puhua jonkinlaisesta Jykylä-thrash-skenestä, onko Jyväskylä Suomen Bay Area?

– Kenties! Onhan siellä virkeä bändikulttuuri.

Tarina kertoo, että jyväskyläläiset käyttävät termiä maukas monessa yhteydessä. Mikä asia on viimeksi ollut sinulle maukasta?

– Pitää paikkansa. Enemmän kuitenkin Jyväskylälle ominaista lienee sanan hölliä käyttö. Tällä hetkellä on maukasta, että vastaan näihin kysymyksiin tatuointineulan alta ja höllii se, että levy tulee tärähtämään vitusti! Olkaahan kuulolla keikoista, Kämäräinen lähettää terveisinä.

Inkvisitor on:
Jesse Kämäräinen – kitara
Tino Jäntti – rummut
Markus Martinmäki – laulu
Joonas Kolehmainen – kitara
Sakari Soisalo – basso

Aiemmin Tarkkailuluokalla esiteltyihin artisteihin pääset tutustumaan täältä.

 

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalla? Ilmianna heidät meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota haltuun myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: