Tarkkailuluokka | My Favourite Nemesis: Suoraan ytimeen

Jani Kormu

My Favourite Nemesis osoittaa, että Porvoossa on muutakin kuin arvokas vanhakaupunki. Mutta millainen on kotimaisen metalcore-skenen tila?

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Porvoolainen metalcore-kvintetti My Favourite Nemesis on edennyt urallaan määrätietoisesti. Vuonna 2012 virallisesti perustetun bändin pohja luotiin kitaristi Joel Aavin, basisti-vokalisti Miro Kiisken ja rumpali Tomi Sakon ollessa ammattikoulussa ja menneenä kesänä yhtyeen tie vei kiertueelle Saksaan, Puolaan ja Tšekkiin.

– Miro aloitti bändin alkuperäisenä vokalistina siirtyen myöhemmin bassoon. Tomi pyysi Jannea (Piela) mukaan bändiin kitaristiksi, mutta Janne sanoi tulevansa bändiin vain, jos vokalistille löytyy paikka. Ja hyvä niin. Vuoden ajan mentiin kahdella vokalistilla, loppujen lopuksi Miro otti suun soiton lisäksi basson käteen ja Janne otti kontolleen valtaosan huutolauluista, Joel Aav kertaa bändin esihistoriaa.

Vuonna 2014 My Favourite Nemesiksen kokoonpano vakiintui, kun kokoonpanon puuttuva palanen löydettiin Janne Suomisen muodossa yhtyeen toisena kitaristina. Debyyttilevy Dark Room julkaistiin keväällä 2017 ja sen jälkeen yhtye on tiputellut sinkkujulkaisuja tasaisen tappavaan tahtiin, viimeisimpänä Losing Sight -kappaleen elokuussa.

Metalcore on käynyt läpi suuren muutoksen viimeisen vuosikymmenen aikana – välillä suurin osa bändeistä luotti suoristettuihin tukkiin ja autotuneen, nykyään (tuttavien kesken) ”coressa” kuuluu djentin ja nu metalin vaikutus. Mitkä bändit ovat vaikuttaneet teidän soundiinne eniten?

– Tietoisesti ei olla otettu vaikutteita tai ”mallia” mistään tietyistä bändeistä, mutta jos jotain vaikuttajia pitäisi mainita, niin kärkipäässä on Born of Osiris, Trivium ja Stick to Your Guns. Lauluosastolla ehkä eniten vaikuttanut Suicide Silence, Linkin Park ja Architects, kitaristi Joel Aav ja vokalisti Janne Piela listaavat yhtyeen vaikutteita.

Metalcoren tekeminen ei ollut tietoinen valinta, vaan jäsenten makujen myötä muodostunut suunta, kaksikko kertoo.

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

Millainen coreskene Suomessa on? Ainakin alan harrastajien keskuudessa on aktiivista toimintaa esimerkiksi Corepellet-ryhmän kautta, mutta miten on bändien laita?

– Suomessa skene on vielä toistaiseksi aika pieni, mutta aktiivinen. Selkeää kasvua on kyllä huomattavissa ja lahjakkaita bändejä löytyy paljon. Bändien välinen yhteistyö ja yhteydenpito on hyvinkin tiivistä, porvoolaiset kiittelevät kollegoitaan.

Kenet nimeäisitte Suomi-metalcoren mielenkiintoiseksi nimeksi, jos itseään ei saa ehdottaa?

– Jos yksi bändi pitäisi kuitenkin muiden joukosta valita, niin Atlas on kyllä ehdottomasti meidän kaikkien suosikki. Pojilla on ollut kova nousu päällä ja uusi materiaali on aivan helvetin kovaa, Aav ja Piela hehkuttavat.

Tällä hetkellä yhtyeen horisontissa on julkaista uutta musiikkia vuodenvaihteessa, mutta suunnitelmissa on myös uuden pidemmän kokonaisuuden julkaiseminen. Mutta milloin, se on vielä auki. Yksi asia on kuitenkin varmaa.

– Pääasiassa yritetään saada biisejä ulos tasaiseen tahtiin ja keikkailla entistä enemmän niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

My Favourite Nemesis:
Janne Piela – vokaalit
Joel Aav – kitara
Janne Suominen – kitara
Miro Kiiski – basso, vokaalit
Tomi Sakko – rummut, puhdas laulu


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Muista seurata myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaa, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa: