Tarkkailuluokka | NOOA: Musiikillista DNA:ta muovaamassa

Anna Niskanen

"Suomen lisäksi tarkoituksena olis soittaa lähitulevaisuudessa ainakin myös Italiassa."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Helsinkiläisen synth pop -tulokkaan NOOA:n tarina sai alkunsa vuonna 2016, kun Noora Salmi muutti Roomaan ja tutustui rumpali Ranieri Scocciaan. Roomassa vietetyn vuoden aikana Salmi ja Scoccia soittivat paljon samoissa paikoissa ja aloittivat musiikin teon yhdessä.

– Vois ajatella, että NOOA:n perusta syntyi jo siellä. Tämänhetkinen kokoonpano syntyi syksyllä 2017 Suomessa kun me pyydettiin Mikkoa [Patama, syntetisaattorit] liittymään jengiin. Tän myötä idea NOOA:sta ja meidän soundista selkiytyi entisestään. Mikkoa vois varmaan syyttää siitä, että mä päädyin ostamaan mun ekan syntikan. Nykyään meidän livekokoonpanossa soittaa myös basisti Janne Kinnunen, Salmi kertoo yhtyeen syntytarinasta.

Ranieri Scoccia kertoo nähneensä Roomassa keikoilla ja jameissa Salmen potentiaalin laulunkirjoittajana, joten hän kiinnostui tavasta, jolla Salmi säveltää musiikkia. Pian kaksikko päätti treenata kahdestaan piano-rummut-laulu-pohjalta.

– Improvisoimme perkussiolooppien päälle ja aloimme kehittelemään ensimmäisiä yhteisiä biisejämme. Sen jälkeen muutin Suomeen ja Mikko hyppäsi mukaan projektiin täydentäen bändiä sävellys-, sovitus- ja äänisuunnittelutaidoillaan, Ranieri Scoccia jatkaa.

Ketkä ovat suurimpia esikuvianne musiikillisesti?

– Junnuna ja herkässä teini-iässä soittimessa pyöri todella paljon ainakin Michael Jackson, Led Zeppelin, Deep Purple, Beatles, Pink Floyd, Portishead ja Radiohead. Suomalaisista nimistä mainittakoon nyt ainakin Pekka Pohjola, Timo Alakotila, Ismo Alanko… Näitä vois listata kolmesivuisen esseen löytämättä varsinaista punasta lankaa. Mutta nää on ainakin muovannut omaa musiikillista DNA:ta merkittävästi, Mikko Patama listaa.

Noora Salmi heittää ilmoille nimiä PMMP:n, Paula Vesalan, Sian, Møn, Tom Waitsin ja Joni Mitchellin. Ranieri Scoccian inspiraation lähteinä ovat taasen toimineet muun muassa Red Hot Chili Peppersin Flea ja Chad Smith, bassolegenda Jaco Pastorius sekä Mitch Mitchellin rumputaiturointi Jimi Hendrix Experiencen levyillä.

Mikä on tarina debyyttisinkkunne Did You Notice taustalla? Mistä biisi sai innoituksensa?

Did You Notice syntyi, kun me katottiin eka kausi Black Mirroria. Siinä on yks jakso, missä ihmisen arvo yhteiskunnassa määrittyy some-tykkäysten perusteella. Ajatus tollasesta tuntu ihan kauheelta, mutta sit mä tajusin, ettei tollanen maailma ole enää kauhean kaukana tästä hetkestä, Noora Salmi kertoo ja jatkaa:

– Some on itelle tosi tärkeä kanava, mutta esimerkiksi se kuva mitä mä ihan itse pidän yllä ittestäni siellä, on jotenkin tosi kiemurainen. Did You Notice ei oo mulle kuitenkaan mikään saarna, että nää ois vaan huonoja juttuja. Mulle se on muutoksen huomaamista ja hyväksymistä.

– Aloimme improvisoimaan biisin rumpukuvion päälle ja huomasimme, että siinä oli jo itsessään paljon mahdollisuuksia. Nooralla oli lyriikat ja ajatus sosiaalisen median etiikasta. Mielestäni se biisi ei ole kritiikkiä internetin uutta maailmaa kohtaan, Scoccia kuvailee.

Mitä NOOA:n tulevaisuus tuo tullessaan? Onko uutta musiikkia odotettavissa pian?

– Tulevaisuus tietää keikkoja ja Suomen lisäksi tarkoituksena olis soittaa lähitulevaisuudessa ainakin myös Italiassa. Toinen sinkkukin on tulossa julkaisuun touko-kesäkuussa, eli jo tosi pian meistä kuullaan lisää, Noora Salmi vinkkaa.

Ranieri Scoccian mukaan touko-kesäkuussa julkaistava Will-niminen kappale on tunnelmaltaan hyvin erilainen kuin Did You Notice. Nooalla on hänen mukaansa valtava määrä valmiita kappaleita odottamassa tuottamista ja nauhoittamista.

On vielä jokerikysymyksen aika: Mikä on guilty pleasure -biisinne tällä hetkellä?

– Usein jos oon jossain myöhempään viihteellä huomaan, että päässä alkaa soimaan Katri Helenan Nuoruus on seikkailu. Pitkäaikainen korvamato olkoon siis se meikän salainen suosikki, Mikko Patama paljastaa.

Myös Noora Salmi tunnustautuu vanhojen iskelmien faniksi.

– Tänään kaapissa kolisee Harmony Sistersin versio kappaleesta Sulle salaisuuden kertoa mä voisin.

Camila Cabellon Havana, Scoccia heittää. 

Nooa on:
Noora Salmi – Laulu & syntikat
Mikko Patama – Syntikat
Ranieri Scoccia – Rummut

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Oops! We could not locate your form.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa: