Tarkkailuluokka | Peltokurki: Duo-taimesta kohti suurempia orkestraatioita

"Mietimme, että mikä kaiken nykymaailmassa kaiken kertakäyttöisyyden keskellä on todellista rikkautta? Mikä on sellaista pääomaa, jota rahalla ei voi ostaa?"
26.7.2019 14:35

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Oululaisen Peltokurjen tarina sai alkunsa kesällä 2016 metsänistutuksessa Posiolla, jonne opiskelukaverit Anna Peltomaa ja Emma Kurkinen olivat lähteneet kesätöihin. Kaksikko oli päättänyt ottaa soittimensa mukaan järjestääkseen työporukalle loppukaronkan ja kun muut istuttajat kuulivat kaksikon musiikillisista taustoista, heitä yllytettiin tekemään Taimilaulu karonkkaan.

– Sitä tehdessämme hoksasimme, että me pystytään tekemään yhdessä kappaleita helposti. Kesä jatkui luovaan syksyyn, jonka aikana meillä molemmilla pursusi paljon erilaisia musiikillisia ideoita, Emma Kurkinen kertaa tuon ”taimen” kasvua.

Anna Peltomaa kertoo, että idea ”Peltokurjesta” (jonka nimen tarkkasilmäisimmät ovat varmasti jo huomanneet juontuvan ystävien sukunimistä) alkoi orastamaan sitä myötä, kun yhteisiä kappaleita alkoi valmistua. Yhtyeen tulevan debyyttialbumin juuret ja ensimmäiset kappaleet syntyivät tuona syksynä.

– Yhteinen tapa tehdä biisejä muotoutui silloin: meillä ei ole perinteistä roolijaottelua kappaleiden tekemisessä, vaan kappaleet sanoitetaan, sävelletään ja sovitetaan alusta loppuun symbioottisesti, Peltomaa avaa yhtyeen biisinkirjoitustapaa.

Peltokurjen äänimaailmaa hallitsevat stemmalaulut ja orgaanisuuden ja elektronisuuden liitto. Ja vaikka yhtyeen taimi muodostui Kurkisen ja Peltomaan duosta, kasvaa Peltokurki keikoilla suurimmassa muodossaan seitsemänhenkiseksi kokoonpanoksi.

– Me ollaan aina kuultu siellä isompia orkestraatioita, että varmasti meillä molemmilla on soinut se soundi päässä, että mitä me halutaan. Nyt me ollaan tosi lähellä sitä ja saavutettu jonkinlainen piste, Emma Kurkinen kertoo.

Peltokurjen Musta koira -video (ohjaus Tommi Rahko) palkittiin vuoden 2018 Oulun Musiikkivideofestivaaleilla Postpumpeli-palkinnolla parhaista videon jälkitöistä.

Mistä uusi En unohda teitä -biisinne sai alkunsa? Mikä on tarina sen taustalla?

– Muistan, että ensimmäiset orastavat lainit alkoivat soida päässäni, kun tulin kotiin yhdessä musiikin parissa vietetyn päivän päätteeksi. Vaikka on olemassa monenlaista rakkautta: romanttista, sisarellista, niin silti ystävyys rakkauden ydintä, Peltomaa pohdiskelee.

– ”Olla ystävä, merkitse muu ei lopulta mitään”. Mekin ollaan yhdessä kahlattu tosi monia asioita läpi ja yhdessä selviydytty. Uskon, että laini ”saavat tuulet taivuttaa, mutta ote ei irtoa” puhuttelee varmasti monia, Kurkinen jatkaa.

– Mietimme, että mikä kaiken nykymaailmassa kaiken kertakäyttöisyyden keskellä on todellista rikkautta? Mikä on sellaista pääomaa, jota rahalla ei voi ostaa? Kappale sisältää aitoa pohdintaa elämästä. Elämässä voi tapahtua ja tapahtuu monia asioita, mutta täytyy uskoa siihen, että elämällä on aina tarjota jotain hyvää haasteiden lisäksi, Peltomaa summaa.

Tällä Peltokurki valmistelee debyyttialbumiaan, joka on ”hyvällä tavalla kesken”, kuten kokoonpanon kosketinsoittaja Taneli Knuutinen asian ilmaisee. Yhtyeen jäsenten kertoman perusteella albumi kasvaa ja kehittyy vielä keikoilla saatujen kokemusten myötä. Tähtäimenä julkaisulle olisi kevät 2020.

Peltokurki on:
Anna Peltomaa
Emma Kurkinen
Joonas Kinnunen – rummut
Taneli Knuutinen – koskettimet
Aleksis Kesti – basso
Eerik Samula – kitara
Elina Korhonen – viulu (isommilla keikoilla)

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa