Tarkkailuluokka | Local Al: ”Vähän niin kuin Eppu Normaalin feministinen serkku”

"Jyrki kuvaili akustisempia kappaleita kertomalla, että jos olisin ruotsalainen artisti, niin biisit olisivat kärjessä Spotifyn beach pop -soittolistalla, toisaalta taas Selkään puukkoja -biisin punkkimeno toi hänelle mieleen muistaakseni Lost Boys -leffan soundtrackin."
19.7.2019 19:20

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Aleksi Pahkala on aiemmin tullut tutuksi muun muassa The Duplon ja Gim Kordonin riveissä sekä äänessä ja tuottajana Radio Helsingin voimissa. Tuorein lisäys Pahkalan musiikilliseen CV:hen on Local Al -niminen sooloprojekti, jota yhdistää aiempien yhtyeiden kanssa viehtymys vastakarvaan silittävään soundiin, koska eihän koira karvoistaan pääse.

Local Alina Pahkala tutkii anarkistisella otteella syntetisaattorien ja autotunen värittämää maailmaa, mutta miten ”paikallinen Allu” syntyi ja kuinka hän eroaa arkipäivän Aleksista?

– Local Al on samalla tavalla Aleksi Pahkala kuin Bob Dylan on Robert Zimmerman tai Ilkka Lipsanen on Danny, eli yksi ja sama ihminen, mutta silti vähän eri. Minä voin puhua Local Alista Lipsasen tyyliin kolmannessa persoonassa ja ehkäpä Zimmermanin tyyliin sitten joskus vaihtaa nimeni kokonaan Local Aliksi, Pahkala pohdiskelee.

Nimi antaa taiteellisia vapauksia olla kertoja tai entistä erikoisempi säätäjä, Pahkala kuvailee. Se myös erottelee hänen taiteilijaminäänsä toimittajaminästä tai tuottajaminästä.

– Local Al on vähän niin kuin Eppu Normaalin feministinen serkku, joka mielummin pukeutuu ylpeästi pinkkiin ja nauttii avoimesta maailmasta kuin purkaa kiukkuaan ympärillä olevaan maailmaansa.

Local Al sai alkunsa En luovuta –kappaleesta, joka ei Pahkalan mukaan istunut The Duplon tai Gim Kordonin biisiksi. Viime syksynä hänellä oli aikaa ja inspiraatiota istahtaa akustisen kitaran kanssa sängyn laidalle ja ihmetellä elämää.

– Puolisoni kannustamana päätin nautiskella ja antaa elämässäni aikaa myös ihan omalle sooloprojektille, kokeilin En luovuta -kappaleen nauhoittamista ja huomasin olevani taas kuin taidemaalari biisien kanssa. Minulla oli yhtäkkiä aikaa ja inspiraatiota tehdä täysin omalla tyylilläni musiikkia ja päätin antaa tulla, Pahkala muisteloi.

”Ehkä sen tarina on se, että elämä on liian arvokas elettäväksi paskan kautta, jos vituttaa, niin hommat systeemeistä ulos ja eteenpäin keskittyen paskan sijasta kaikkeen hyvään, ja punk rock don’t stop.”

Hän takoi kasaan neljän kappaleen demot ja esitteli ne Soliti-levy-yhtiön Nick Trianille. Triani kutsui Alin tervetulleeksi heti yhtiöllään ja pyysi tekemään lisää kappaleita. En luovuta -single näki päivänvalon keväällä. Pahkala kertoo, että hänen on vielä itsekin vaikea kuvailla Local Alin soundia, varsinkin kun biisejä on vielä paljon julkaisematta.

– Local Al on minun sielun syvä tuote, jota ei ole helppo kategorisoida mihinkään yhteen musiikkigenreen. Yksi harvoja ihmisiä, kelle oman perheeni ja bändikavereiden lisäksi olen soittanut Local Alia on 69 Eyes -laulaja Jyrki 69. Jyrki kuvaili akustisempia kappaleita kertomalla, että jos olisin ruotsalainen artisti, niin biisit olisivat kärjessä Spotifyn beach pop -soittolistalla, toisaalta taas Selkään puukkoja -biisin punkkimeno toi hänelle mieleen muistaakseni Lost Boys -leffan soundtrackin, Pahkala kertoo.

Pahkala kertoo, että Local Al on antanut inspiraatiota sekä vast’ikään 20-vuotisjuhliaan viettäneelle The Duplolle sekä Gim Kordonille. Ensimmäisen Local Al -ep:n vinyylit myytiin loppuun jo ennen julkaisua. Luvassa lähitulevaisuudessa on jatkoa kahden muun ep:n muodossa.

– Ensimmäinen ep käsitteli rakkautta ja elämää, toinen ep tulee olemaan kantaaottavampi ja keskittyy maailman tilaan ja ihmisoikeuksiin, kolmas ep on taas tummempi ja talvisempi käsitellen muun muassa kuolemaa ja menettämistä. Suunnitelmissa on julkaista kaikista kolmesta ep:stä vielä vanhan liiton 3 ep’s -kokoelmavinyyli lp-muodossa. Parasta aikaa sävellän jo uusia kappaleita, joita olisi tarkoitus mennä Berliiniin nauhoittelemaan jo toivottavasti syksyllä ja julkaista Local Al -debyyttialbumi sitten joskus 2020, Pahkala valottaa tulevaa.

Mikä Local Alin biisi nostetaan Soundin Tarkkailuluokka-soittolistalle? Mikä on tarina sen taustalla?

– Nostetaan se mun punnkianthem Selkään puukkoja, josta aikaisemmin kerroinkin. Ehkä sen tarina on se, että elämä on liian arvokas elettäväksi paskan kautta, jos vituttaa, niin hommat systeemeistä ulos ja eteenpäin keskittyen paskan sijasta kaikkeen hyvään, ja punk rock don’t stop. Tässä meidän digitaalisessa maailmassa oli myös hauska huomata, että kappale nostettiin Brittien Spotifyn hienolle The Punk List -soittolistalle, vaikka se ei Suomessa päässyt edes Soundin soittarille. Nyt sitten vihdoin sekin.

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota myös haltuun Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit siististi yhdessä paketissa:

Lisää luettavaa