25 000 euron Teosto-palkinto Mikko Joensuulle

(c) Tero Ahonen

Vuoden 2017 Teosto-palkinnon on voittanut Mikko Joensuu albumeillaan Amen 1 ja Amen 2. Nyt, kun palkintoa ei jaeta useamman voittajan kesken, on palkintosumma 25 000 euroa.

– Osasin toki tätä spekuloida, kun pääsin kuuden parhaan joukkoon, mutta yllätyshän se oli silti. Etenkin se, että olin ainoa palkittu, toteaa onnellinen Mikko Joensuu.

”Palkinto antaa minulle mahdollisuuden keskittyä paremmin oman musiikin tekemiseen.”

Mikko Joensuu sanoo ottavansa palkintosumman ennemmin sijoituksena tulevaan kuin korvauksena vuosia kestäneestä Amen-trilogian tekemisestä. Trilogian kolmas osa ilmestyy kesäkuussa.

– Palkinto mahdollistaa sen, että pystyn intensiivisemmin keskittymään tekemisiini. Näiden kolmen levyn aikana olen samalla tehnyt kaikenlaisia muita töitä, joiden ohella olen yrittänyt löytää aikaa Amen-levyjen tekemiselle. Tämä palkinto antaa minulle mahdollisuuden keskittyä paremmin oman musiikin tekemiseen.

Teosto-palkinnosta oli kisaamassa loppusuoralla seitsenhenkisen esiraadin valitsemat kuusi teosta, joista lopullisen voittajan valitsi kolmihenkinen raati.

– Americana-perinteestä tyylikkäästi ammentavaa musiikkia, jota on tehty pieteetillä ja ilman kompromisseja. Vahvasti henkilökohtainen teoskaksikko kasvaa ja kehittyy monipuolisia ainesosiaan suuremmaksi kokonaisuudeksi. Sielukasta lunastusta, tuomaristo totesi perusteluissaan.

Tuomariston puheenjohtajana toimi kaupallisen radion emerita, Senior Advisor Leena Puntila ja jäseninä Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla Malarian pelko -levyn teoksista palkittu Henri ’Paperi T’ Pulkkinen.

Vuodesta 2003 asti jaetun Teosto-palkinnon ovat voittaneet aiemmin muun muassa Risto, Chisu, Jonna Tervomaa, PMMP ja Kimmo Pohjonen.