30 vuotta sitten Red Hot Chili Peppers hämmensi yleisöä ja tv-katsojia oudolla esiintymisellään – ”Se oli kidutusta”

Erityisesti kitaristi John Fruscianten käytös Saturday Night Livessä herätti kummastusta.
22.2.2022 09:51

On 22. helmikuuta 1992 ja muutamia kuukausia aiemmin Blood Sugar Sex Magik -läpimurtolevynsä julkaissut Red Hot Chili Peppers pääsee näyttämään osaamistaan runsaslukuiselle tv-yleisölle Saturday Night Liven musiikkivieraana. Esiintyminen onkin jäänyt monien mieleen, muttei kenties bändin toivomalla tavalla.

Yhtyeessä vallitsi noihin aikoihin hyvin kireä tunnelma. Erityisesti kitaristi John Fruscianten ja laulaja Anthony Kiedisin välillä kipinöi pahasti ja varsinkin Fruscianten käytös oli muuttunut kasvavan suosion (ja päihteiden) myötä arvaamattomaksi. Kun yhtye sitten esitti Saturday Night Livessä Under The Bridge -hittinsä, Frusciante aloitti kappaleen kuuluisan kitaraintron – mutta se ei kuulostanut yhtään siltä kuin piti.

”Kuulin myöhemmin Johnin olleen heroiineissa, mutta hän olisi yhtä hyvin voinut olla jollain toisella planeetalla, koska hän soitti jotain paskaa, jota en ollut koskaan ennen kuullut. Minulla ei ollut aavistustakaan, mitä kappaletta hän soitti tai edes missä sävellajissa. Hän näytti kuin olisi ollut ihan toisessa maailmassa”, Kiedis muisteli tapausta myöhemmin elämäkertakirjassaan.

Kiedis arveli kitaristin sabotoineen biisin tarkoituksella. Asiaan saattoi myös liittyä se, että laulaja oli ennen Under The Bridgeä soitetun Stone Cold Bushin aikana – vahingossa tai tarkoituksella – potkaissut Frusciantea esiintymisen tuoksinassa.

”Vielä tänäkin päivänä John kiistää olleensa epävireessä. Hänen mukaansa hän vain teki kokeiluja kuten meillä oli tapana treeneissä. Mutta emme olleet treeneissä vaan livenä televisiossa miljoonien ihmisten katseiden edessä. Se oli kidutusta”, Kiedis kertaa.

”Minusta tuntui kuin minua olisi puukotettu selkään ja jätetty kuivumaan koko Amerikan edessä samalla kun tämä kaveri oli jossain nurkassa varjoissa soittamassa jotain riitasointuista epävireistä kokeiluaan. Ajattelin, että hän teki sen tarkoituksella vittuillakseen minulle.”

Kuten alla olevalta videolta nähdään, tunnelma on käsinkosketeltavan jäätävä ja varsinkin Kiedisin pitkä katse kitaristiin kappaleen lopussa kertoo paljon. Pari kuukautta myöhemmin Frusciante lähtikin bändistä kesken kiertueen.

SNL-esiintymisen vuosipäivän nosti esille Classic Rock.

 

Lisää luettavaa