50-vuotiasta suomikantria juhlitaan ainutkertaisessa konsertissa

https://www.youtube.com/watch?v=osu5HwISfCo

Suomalainen country saa arvoisensa juhlaillan.

Noin vuosisata sitten syntyi Yhdysvaltojen eteläisissä osissa country & western -musiikki, joka levisi aikojen saatossa tietenkin tänne maapallon kaukaisempiinkin osiin. Syntyi myös suomikantri, lokalisoitu versio countrysta, jonka merkkipaaluna pidetään Jarno Sarjasen tammikuussa 1968 levyttämää, Kari Kuuvan säveltämää Nukkekoti-kappaletta.

Nyt 50-vuotiasta suomikantria juhlistetaan Helsingin Savoy-teatterissa 25.10. pidettävässä konsertissa. Esiintymässä on itseoikeutetusti genren pioneeri Jussi Raittinen, joka on vastuussa country-termin suomentamisesta kantriksi. Hän tuotti vuonna 1971 Kantri-nimisen albumin, jolla hän kollegoineen versioi ison nipun country-klassikoita suomeksi.

Holle Holopaisen juontamassa konsertissa esiintyvät myös rivinsä pitkästä aikaa kokoava Country Express (ehkäpä viimeistää kertaa, vihjaa tiedote), Huojuva Lato, Kapa Ahonen, kitaristi Tuomas Metsbergin kokoama Freud Marx Engels & Jung -tribuuttibändi solisteinaan Janne Kaunisto ja Marko Haavisto sekä duo Kari Mäkinen ja Tommi Lievemaa.

Lisäksi tilaisuudessa juhlitaan Suonna Konosen ja Olli Nurmen haastattelukirjaa Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt, sekä saman nimistä kokoelmalevyä, jolla kuullaan sekä aiemmin julkaistuja että uusia suomikantri-lauluja.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy Facebookista.