Äänekkäästi Trumpia vastustava Green Day -nokkamies saa toivoa nuorten fantasiaklassikosta – ”Siinä tarinassa on tiettyä oikeudentajua”

Amerikkalaisen Green Dayn jäsenet eivät ole puheissaan ja musiikissaan vältelleet päivän polttavaa politiikkaa. Yhtyeen menestyslevy American Idiot (2004) syntyi George W. Bushin hallinnon ja Irakin sodan inspiroimana ja viime vuonna julkaistun Revolution Radio -albumin teemat kumpuavat nekin politiikasta, sosiaalisesta mediasta sekä väkivallan ilmapiiristä. Nokkamies Billie Joe Armstrong on myös avoimesti ja äänekkäästi vastustanut Donald Trumpia ja sitä mitä tämä edustaa.

Tuoreessa Rolling Stone -lehden haastattelussa Armstrong sanoo kuitenkin olevansa tulevaisuuden suhteen optimistinen, sillä hän luottaa vahvasti nuoriin sukupolviin ja heidän käsitykseensä oikeasta ja väärästä. Armstrongin mukaan siitä on puolestaan kiittäminen J.K. Rowlingin huippusuosittua fantasiakirjasarjaa, joka on opettanut tulevia sukupolvia, jota tämä kutsuukin Harry Potter -sukupolveksi.

– Siinä tarinassa on tiettyä oikeudentajua, Voldemortin voittamisessa. Se on klassinen tarina hyvän ja pahan taistelusta. On hienoa, että lapsilla on Harry Potterin kaltainen roolimalli, joka näyttää että voit voittaa pahan, mutta olla silti monimutkainen ihminen. Se antaa minulle toivoa, Armstrong toteaa.

Armstrong myös sanoo pitävänsä poliittiset palopuheet ja saarnat pois keikkalavoilta (American Idiot -kappaleen yhteydessä kajahtavaa ”haista vittu, Trump”-huudahdusta lukuunottamatta), sillä fanit tulevat keikoille pitämään hauskaa eikä hän halua ruokkia liikaa negatiivista ilmapiiriä.

– Ihmiset tietävät kyllä mitä mieltä olen. Mielestäni valtiojohto yrittää sytyttää kulttuurista sotaa monella tavalla. Mielestäni olemme nyt kriisitilassa ja on erityisen tärkeää päästä takaisin siihen, mitä amerikkalaisuus pohjimmiltaan on. Kaikilla meillä on eri taustat, mutta tulimme yhteen ja loimme tämän maailman. Olemme kuin muun maailman mikrokosmos.

– Haluan ihmisten tuntevan yhteenkuuluvuutta keikoillamme. Mutta en aio kuitenkaan jänistää ja olla sanomatta, mitä mieltä olen Trumpista ja hänen hallinnostaan.