Aerosmith-kitaristi kertoo yhtyeen harkinneen Steven Tylerin korvaamista entisellä Van Halen -laulajalla 1990-luvun lopulla

Aerosmith-kitaristi Joe Perry muistellut yhtyeen turbulentteja 1990-luvun lopun aikoja, jolloin orkesterin keulakuva Steven Tyler oli vähällä tulla korvatuksi toisella rokkikukolla.

Mies kertoo Ultimate Classic Rockin haastattelussa, kuinka Tyler oli ottanut noihin aikoihin etäisyyttä bändiin, ja hänen korvaajakseen harkittiin niin Lenny Kravitzia, Paul Rodgersia, Chris Cornellia, Billy Idolia kuin ex-Van Halen -kultakurkku Sammy Hagariakin.

”Se oli yksi noista kerroista… sitä ei pidetä bändiä yhdessä ilman että matkassa ei olisi mutkia”, Perry toteaa. ”Vuosien varrella kaikkien on välillä paettava ja tehtävä mitä he haluavat. Muistan Stevenin tehneen tv-ohjelmaa, ja mielestäni se oli mahtavaa. Tiesin, että hänen oli tehtävä jotain sellaista, ja äänitettävä soololevy kuten hän tekikin. Yhtye ei ollut tiukasti yhdessä ja oli kaikenlaisia puheita ja siihen liittyi niin monia ihmisiä – lakimiehiä, managereita…”

”Ajattelin Stevenin haluavan ottaa ehkä jonkin nelisen vuotta vapaata tehdäkseen mitä hän haluaa”, Perry jatkaa. ”Joten korvaavan laulajan etsintä tuli ajankohtaiseksi. En tiedä kuinka tieto levisi, mutta tuntemani Sam [Hagar] on todella lempeä kaveri. Hänen kanssaan on helppo tulla toimeen. Ja hänestä todellakin irtoaa ääntä – joten ymmärrän kyllä, miksi tuota ideaa pyöriteltiin.”

Hagar kommentoi aiemmin Ultimate Classic Rockille olleensa kiinnostunut ajatuksesta – ainakin hetkellisesti.

”Aerosmith-juttu tapahtui, kun Joe Perry yritti saada minut liittymään bändiin, ja manageriporras pyysi minua lähtemään Etelä-Amerikkaan kokeilemaan sitä”, Hagar muisteli. ”Ongelma oli siinä, että olisin vienyt jutusta sen myrkyllisyyden! Se ei luultavasti olisi toiminut, sillä en ole lainkaan toksinen kaveri. Kun riitely alkaa, minä lähden lätkimään. En voi olla tuollaisessa hankalassa tilanteessa.”

”Se kyllä houkutteli sen viitisen minuuttia”, mies lisäsi. ”Menin Caboon, rentouduin ja ajattelin asiaa oikein toden teolla. Kuuntelin biisejä ja muuta. Ajattelin, että ’Livin’ On The Edge, minähän vittu loistan siinä biisissä!’ Sitten heräsin rannalta ja sanoin: ’Tiedätkös mitä? En voi tehdä tätä.’ Se oli sitten siinä.”

Loppujen lopuksi Tyler pysyi ruodussa ja asiat lutviutuivat Aerosmithin kannalta kenties lopulta parhain päin.

”Asiat selvisivät omalla painollaan, kaikki saivat purettua ulos itsestään mitä tarvitsivat ja sitten hitaasti liimauduimme takaisin yhteen”, Perry sanoo. ”Olemme tällä hetkellä luultavasti läheisimpiä kuin koskaan, ja odotamme innolla tien päälle palaamista. Matka on ollut pitkä, ja joskus eksytään sivupoluille – olisi kyllä ollut mielenkiintoista, mikäli noin olisi käynyt.”