Archie Cruz kommentoi Musen uutuussinglen ja oman kappaleensa riffien väitettyä samankaltaisuutta: ”Kaikki biisit on jo kirjoitettu”

15.1.2022 12:19

Uutisoimme eilen Santa Cruz -yhtyeen nokkamiehen Archie Cruzin vertailleen Musen uuden Won’t Stand Down -singlen kitarariffiä Santa Cruzin Velvet Ropen vastaavaan. Tavoitimme Archien, oikealta nimeltään Arttu Kuosmasen, kommentoimaan aihetta tarkemmin.

Onko Muse siis mennyt plagioimaan Santa Cruzia?

”En katso että kyseessä on silkka plagiointi. Riffit muistuttaa toisiaan kovasti, mutta eivät ole tonaalisuudeltaan identtisiä. Lähinnä kyseessä on rytmityksestä, ja tätä kautta vibasta”, Kuosmanen selventää. ”Luulen että kyseessä on joko sattuma, tai mistäs sitä tietää jos Bellamy on sattumalta kuullut Velvet Ropen jossain ja ottanut siitä tahallaan, tai tahattomasti vaikutteita.”

”En kuitenkaan koe, että virallisten plagiointisyytösten nostaminen olisi rakentavaa tai järkevää. Lähinnä halusin nostaa asian esiin, mutta en todellakaan ole harkitsemassa oikeustoimia tai muuta vastaavaa.”

Kuosmanen toteaa tietävänsä biisintekijänä, että vastaavanlaisuuksia syntyy käytännössä väistämättä.

”Kuten joku viisas mies sanoi joskus, ’kaikki biisit on jo kirjoitettu'”, Kuosmanen toteaa.

Vaikka Kuosmanen ei uskokaan Muse-pomo Matthew Bellamyn kommentoivan aihetta, muusikko olisi kyllä kiinnostunut kuulemaan tämän puolen tarinasta.

”Hienointahan olisi, jos Bellamy noteeraisi asian, ja myöntäisi vastaavanlaisuudet, ja kertoisi onko kyseessä vahinko vai ei.”

”Siihen asti, muistakaa ’imitation is the biggest form of flattery'”, Kuosmanen päättää.

Lisää luettavaa