Artistien kiertuetietoja jälleen julki – Guns N’ Roses jatkaa poskettomien summien takomista, listan häntäpäässä yllätyksiä

Myös Roger Waters ja Paul McCartney kiinnostavat edelleen yleisöä.

Kun Guns N’ Rosesin Not in This Lifetime -rundi joskus päättyy, onkohan se kohonnut kaikkien aikojen tuottoisimmaksi rockbändin maailmankiertueeksi? Se ei ole mitenkään mahdoton ajatus, onhan se tuottanut Pollstarin mukaan tähän mennessä 340 miljoonan dollarin bruttotulot. Eikä loppua näy.

Billboardin ylläpitämän Boxscore-listauksen mukaan GNR:n viimeisin stintti Pohjois-Amerikassa tuotti taas yli 50 miljoonan dollarin lipunmyyntitulot. Ja tuossa on tosiaan mukana pelkästään heinä–syyskuun keikat, eli alkukesän Euroopan-osuuden (ja sitä kautta myös Suomen-keikan) rahavirtoja ei ole mukana. Kohtuulliset kesäduuniliksat Los Angelesin kasvateilla!

Vaan eipä mene huonosti muillakaan ikääntyvillä rokkareilla. Roger Watersin poliittiset palopuheet eivät ole nakertaneet miehen suosiota Yhdysvalloissa – eivät edes Teksasissa –, vaan Pink Floyd -visionääri tienasi pienimmästäkin keikastaan San Antoniossa 1,17 miljoonaa dollaria. Surin konsertti Philadelphiassa toi 4,17 miljoonan dollarin lipunmyyntitulot.

Paul McCartney pysyy samoissa lukemissa. Syyskuussa soitettu loppuuunmyyty konserttipari New Yorkin Madison Square Gardenissa tuotti Beatlelle ja tämän taustajoukolle 6,45 miljoonaa dollaria. Samanlaiset rykäykset Newarkissa ja Brooklynissä tuottivat nekin 4,94 ja 4,39 miljoonaa dollaria.

Pienempien nimien joukosta pistää silmään Biffy Clyro, joka on varsin alkutekijöissä Yhdysvaltain markkinoilla. Suomessa yhtye esiintyi viimeksi Helsingin Jäähallissa Black Box -tiloissa, mutta Atlantin toisella puolen bändi ei myynyt Nashvillen 528-paikkaista Mercy Loungea täyteen. Columbusin 400-paikkaiseen A&R Music Bariin yhtye myi 14.9. 309 lippua.

Suomalaisista yhtyeistä mainittakoon Apocalyptica, joka myi 16.9. Chicagon 702-paikkaisen Park Westin täyteen ja tienasi 24270 dollarin lipunmyyntitulot. Hyvä!

Boxscore on listaus, johon tapahtumajärjestäjät itse ilmoittavat keikkojen lipunmyyntitietoja. Mainitut rahasummat ovat bruttotuloja, joista vähennetään vielä kiertueorganisaation kulut, ennen kuin artisti saa oman osuutensa.