Black metal ja puuvillapeltoblues kohtaavat jälleen – Ilosaarirockiin saapuvalta metalli-ilmiöltä uutta musiikkia

Heinäkuussa ensimmäiselle Suomen-vierailulleen saapuva Zeal & Ardor julkaisi uuden kappaleen ja paljasti toisen albuminsa julkaisupäivämäärän.

Uusi Zeal & Ardor -single kantaa nimeä Gravedigger’s Chant ja kappale tarjoaa esimakua kesäkuun 8. päivä julkaistavalta Stranger Fruit -nimiseltä kokopitkältä. Ilosaarirockissa sveitsiläis-yhdysvaltalaisen Manuel Gagneuxin johtama bändi nähdään sunnuntaina 15. heinäkuuta.

Zeal & Ardorin debyyttialbumi Devil Is Fine julkaistiin 2016 ja yhtye keräsi paljon kansainvälistä huomiota sekoittamalla keskenään muun muassa black metalia ja puuvillapeltobluesia. Yhtyeen ainoa virallinen jäsen Manuel Gagneux paljasti viime vuonna Soundin haastattelussa fanittavansa Wintersunia.

Zeal & Ardor sai alkunsa hulluna kokeiluna, kun Gagneux oli studiossa toisen projektinsa Birdmaskin parissa. Muusikko eksyi ajatustensa virkistämiseksi 4chan-verkkosivulle, jossa hän kysyi foorumin jäseniltä musiikkigenrejä, joita voisi yhdistää toisiinsa. Tavoitteena oli säveltää puolessa tunnissa biisi, jossa kaksi anonyymien kommentoijien valitsemaa genreä kohtaisivat.

– Yhtenä päivänä eräs käyttäjä kommentoi ”nigger music” ja toinen ”black metal”. Jatkoin siitä eteenpäin, Gagneux kuvailee idean syntyä. 4chanin karuun kielenkäyttöön tottuneena mies ei hätkähtänyt ehdotusta.

– Kokeilin sitä ennen monia muita ehdotettuja outoja genreyhdistelmiä, mutta tämä yhdistelmä oli temaattisesti kiinnostavin, sillä black metal on todella kylmää ja spirituaalit ovat todella lämminhenkisiä. Se oli mielestäni mielenkiintoinen kontrasti.