Black Sabbathin ja Bill Wardin riitaan ei löydy ratkaisua – jälleen syytöksiä itsekkyydestä ja epärehellisyydestä

Bill Ward.

Black Sabbath valmistautuu päättämään uransa. Orkesterin jäähyväiskiertue on kulkenut pitkin maailmaa jo hyvän aikaa, ja arkkuun on tarkoitus lyödä viimeinen naula ensi helmikuussa yhtyeen kotikaupungissa Birminghamissa.

Jäähyväisiin on harmi kyllä jäämässä ikävä sivumaku: orkesteri ei näytä saavan välejään kuntoon entisen rumpalinsa Bill Wardin kanssa.

Osapuolet ovat tunnetusti olleet sanasotasilla aina siitä asti, kun Black Sabbath äänitti viimeisimmän levynsä 13 (2013). Wardia ei albumilla kuultu, koska hänen mukaansa hänelle tarjottiin huonoa sopimusta. Muu bändi puolestaan on antanyt ymmärtää, etteivät kapulat enää oikein pysy päihdeongelmista pitkään kärsineen rumpalin käsissä.

Fanit ovat spekuloineet, josko sotakirves voitaisiin haudata ainakin siinä määrin, että Ward voisi ottaa osaa Sabbathin viimeisille keikoille. Ozzy Osbourne ruokki spekulointeja toteamalla haastattelussa, että kenties jotain voitaisiin vielä järjestää, vaikka tällä hetkellä yhtyeessä rumpaloiva Tommy Clufetos tekee hyvää työtä.

Nyt Bill Ward näyttää sammuttavan viimeisenkin toivon reunionista. Ward julkaisi Facebookissa pitkän viestin, joka puhuu selvää kieltä.

”Rakastan kaikkia Sabbath-faneja ympäri maailmaa, ja on sydäntäsärkevää nähdä, miten he pohtivat, soitanko minä Birminghamin keikoilla. Se on myös loukkaavaa, sillä alkuperäistä kokoonpanoa rakastaneet Sabbathin fanit ovat saaneet kestää aivan tarpeeksi pettymyksiä”, Ward kirjoittaa.

”Jos soittaisin Birminghamin keikoilla, tuntuisi kuin syrjisin muita maailman faneja. Ja sellaista en halua faneille tehdä.”

”Pyydän teitä ymmärtämään, etteivät olosuhteet ole minun aikaansaannostani. En halunnut tätä, mutta jos teitä olisi pyydetty allekirjoittamaan itseänne väheksyvä sopimus, useimmilla teistäkin olisi ollut riittävästi arvokkuutta kieltäytyä.”

”Poissaoloni sekä tämänhetkisiltä keikoilta että Birminghamista kertoo syyttäjieni itsekkyydestä, itsekeskeisyydestä, epärehellisyydestä ja epälojaaliudesta. Nämä ovat syyt alkuperäisen Sabbath-kokoonpanon tuhoon.”