Blues- ja soul-ikoni Syl Johnson on kuollut – Muistetaan muun muassa yhdestä maailman eniten sämplätystä kappaleesta

Different Strokesia ovat sämplänneet muun muassa Wu-Tang Clan, Kanye West, Public Enemy ja De La Soul.
7.2.2022 13:20

Legendaarinen blues- ja soul-laulaja Sylvester Thompson, joka tunnettiin paremmin nimellä Syl Johnson, on kuollut. Helmikuun 6. menehtynyt Johnson oli kuollessaan 85-vuotias. Suru-uutisen on Pitchforkille vahvistanut muusikon lähipiiri.

Mississippin Holly Springsissä 1936 syntynyt Syl Johnson oli tunnettu blues-, soul- ja r&b-artisti eritoten 1960- ja 70-luvuilla. Hänen ensimmäinen hittinsä Come On Sock It to Me ilmestyi 1967. Samana vuonna julkaistiin myös hitti Different Strokes, josta on tullut yksi maailman eniten sämplätyistä kappaleista: jo pelkästään WhoSampled-sivuston mukaan sitä on käytetty samplena 330 kappaleessa kuten esimerkiksi Public Enemyn Fight the Powerissa, Wu-Tang Clanin Shame on a N***assa, Eric B. & Rakimin I Know You Got Soulissa, Jay-Z:n ja Kanye Westin The Joyssa ja De La Soulin The Magic Numberissa. Muita Johnsonin hittejä ovat muun muassa Is It Because I’m Black, We Did It, Back for a Taste of Your Love ja Take Me to the River.

Johnson eläköityi 80-luvun puolivälissä musiikin parista ja avasi ravintolaketjun. Kun hänen kappaleitaan alettiin 90-luvulla käyttää rap- ja hip hop -piireissä sampleina, Johnson aktivoitui itsekin musiikin parissa ja julkaisi Back in the Game -pitkäsoiton vuonna 1994. Hän myös nosti useita kanteita musiikkiaan luvatta käyttäneitä artisteja kuten muun muassa Jay-Z:tä kohtaan.

Johnson menehtyi kuusi päivää sen jälkeen, kun tämän veli, bluesmuusikko Jimmy Johnson nukkui pois. Jimmy Johnson oli kuollessaan 93-vuotias.

 

Lisää luettavaa