Children of Bodomin viimeinen keikka oli suuri helpotus, sanoo Janne Wirman – ”Niin ei vain voinut enää jatkua”

Kosketinsoittaja Wirman ja basisti Henkka Seppälä puhuivat yhtyeen viimeisestä keikasta uuden livelevyn ennakkokuuntelutilaisuudessa.
15.12.2023 09:10

Children of Bodom julkaisi tänään perjantaina 15.12. livelevyn A Chapter Called… Children Of Bodom (Final Show In Helsinki Ice Hall 2019), joka taltioitiin yhtyeen viimeisellä keikalla Helsingin jäähallissa tasan neljä vuotta sitten. Livelevystä järjestettiin ennakkokuuntelutilaisuus Espoon Bodom Bar & Saunassa ja paikalla oli myös yhtyeen edustusta antamassa lausuntoja ja muistelemassa menneitä.

”Kun olin lavalla, tunsin helpotusta, koska olin kyllästynyt Alexin (Laiho, yhtyeen nokkamies joka menehtyi joulukuussa 2020) ongelmiin. Hän oli paras ystävämme ja teki kaikki biisimme, mutta yhtäkkiä vuodesta 2016 eteenpäin hänestä tuli joku, jota en enää tunnistanut. Hän oli aivan eri ihminen ja niin sairautensa ja ongelmiensa vallassa, että lopulta tulimme siihen lopputulokseen, että niin ei vain voinut enää jatkua”, Wirman sanoo.

”Päätös viimeisestä keikasta tuli lyhyellä varoitusajalla. Meillä oli alkujaan suunnitelmissa tehdä kunnon jäähyväiskiertue maailman ympäri ja kaikkea sellaista. Emme toki tienneet sitä silloin, mutta pandemian vuoksi olisimme joutuneet perumaan nuo keikat joka tapauksessa.”

”Siinä mielessä olimme onnekkaita, että bändissä tapahtui tämä yhteenotto, jonka vuoksi päätimme lopettaa suunniteltua aiemmin ja äänittää tämän viimeisen keikan. Jos olisimme edenneet Alexin alkuperäisen suunnitelman mukaan ja lähteneet jäähyväiskiertueelle, pandemia olisi pilannut kaiken eikä meillä nyt olisi antaa tällaista viimeistä muistoa”, Seppälä komppaa.

Wirman myöntää, että kypsempi lähestymistapa olisi ollut se, että yhtye pitää vain taukoa ja antaa Laiholle aikaa selättää ongelmansa. Kosketinsoittajan mukaan oli kuitenkin selvää, ettei niin tulisi tapahtumaan.

”Silloinen managerimme Steve kysyi minulta viimeisen keikan aattona, enkö koskaan enää tule soittamaan Alexin kanssa. Sanoin, että ainoastaan siinä tapauksessa, että hän hakee apua ja raitistuu. Mutta tiesin, ettei sellaista vaihtoehtoa ollut vaan hän oli valitettavasti siinä vaiheessa päättänyt mennä addiktionsa mukana, mikä on kamalaa ja surullista. Mutta tunsin hänet ja tiesin, ettei hän enää tule kuntoon”, Wirman sanoo.

”Ongelmat ja bändin sisäiset välit olivat hyvin huonolla tolalla. En usko, että kukaan meistä näki yhteistä tulevaisuutta enää mahdollisena, joten lopettaminen oli siinä hetkessä ainoa vaihtoehto. Steve varmasti elätteli toiveita yhteenpaluusta, onhan hän bisnesmies, heh heh, mutta sellainen ei missään vaiheessa edes juolahtanut mieleeni”, Seppälä lisää.

”Jos jollain meistä olisi ollut sellainen tunne, että ’Okei, Alexi tulee hakemaan apua ja hän tulee kuntoon’, olisimme kaikki ajatelleet, että ’Selvä, annetaan hänelle pari vuotta aikaa ja jatketaan sitten’. Mutta kukaan meistä ei ajatellut niin”, Wirman toteaa.

Laiho menehtyi 41-vuotiaana alkoholin aiheuttamaan maksan rasvarappeutumiseen ja haiman sidekudostumiseen. Ruumiinavauksessa Laihon elimistöstä löytyi myös jälkiä särkylääkkeistä, opioideista ja unilääkkeistä.

Lisää luettavaa