Damon Albarn kruunattiin ”paikalliseksi kuninkaaksi” Malilla

Blur- ja Gorillaz-nokkamies on vaikuttanut Länsi-Afrikassa sijaitsevan tasavallan musiikkitoimintaan aktiivisesti.

Damon Albarn on monille kuningas.

Viime vuosien aikana Damon Albarn on (muiden meriittiensä ohella) tullut tunnetuksi Malin valtion musiikkikulttuurille osoittamastaan huomiosta. Julkaisipa Albarn vuonna 2002 yhteistyössä paikallisten muusikoiden kanssa toteutetun Mali Music -albuminkin, jota seurasivat myöhemmin Maison Des Jeunes– ja In C Mali -kiekot (2013 ja 2015) molemmat niin ikään malilaisista taitureista koostuvan African Express -kokoonpanon kanssa.

Alueelle julistetusta hätätilasta huolimatta Albarn esiintyi kuluvana helmikuuna myös Malin Acoustik Bamako -festivaalilla. Blur- ja Gorillaz-keulamiehen omistautuneisuus ei ole jäänyt alueen väeltä huomaamatta, sillä BBC:n Radio 4 -kanavan raportin mukaan lontoolaismuusikolle on vastikään myönnetty sikäläinen Local King -arvonimi. Lisäksi Albarnin mukaan nimettiin luokkahuone ja hänelle annettiin uusi malilainen nimi.

En ole tottunut tämänkaltaisiin juttuihin, mutta luokkahuoneen näkeminen oli fantastista. Kyseessä on musiikille ja tanssille pyhitetty koulu. Nämä asiat ovat lähellä sydäntäni, Albarn kommentoi hänelle suodun kunnian merkityksestä kysyttäessä.

BBC:n tiedoksiannon pääset kuuntelemaan tästä.