Dave Grohl avautuu edesmenneelle äidilleen omistetusta kappaleesta – ”Hän oli elämäni tärkein henkilö”

Virginia Grohl menehtyi kesällä 2022.
21.12.2023 17:30

Foo Fighters julkaisi alkukesästä But Here We Are -pitkäsoiton, jolla yhtyeen nokkamies Dave Grohl käsittelee paitsi yhtyeen rumpalin Taylor Hawkinsin traagista kuolemaa myös äitinsä Virginia Grohlin menehtymistä. Dave Grohl ei ole juuri puhunut heinäkuussa 2022 menehtyneen äitinsä kuolemasta julkisesti, mutta tuoreessa Song Exploder -podcastin haastattelussa Grohl avautuu aiheesta sekä kymmenen minuuttia kellottavasta The Teacher -kappaleesta, johon Dave purki kaikki tuntemukset, joita rakkaan läheisen menettäminen hänessä aiheutti.

”Taisin olla ystäväpiiristäni ainoa, joka piti vanhempiensa kanssa hengailemisesta. Olimme parhaat ystävät. Tunsin, että minun täytyy kunnioittaa häntä ja tehdä hänelle kunniaa musiikilla. Siinä kohtaa kappaleesta tuli jotain paljon enemmän kuin vain pelkkä biisi. Siitä tuli tärkein teos, jonka olen koskaan tehnyt, koska se syntyi niin giganttisesta syystä”, Dave Grohl kertoo.

”Vietin kaikki hänen viimeiset hetkensä hänen kanssaan. Tuona aikana sävelsin joka päivä kitarallani jotain, koska jos en olisi purkanut tuntojani sitä kautta, olisin räjähtänyt. Vietin päivät sairaalassa ja sitten yritin kertoa siitä musiikin kautta ilman sen suurempaa selvyyttä siitä, mikä pyrkimykseni oli. Kehittelin vain sointukuvioita, jotka peilasivat sitä, miltä minusta tuntui.”

Grohl sanoo kehittäneensä kaksi toisistaan erillään ollutta demoa, jotka päätettiin lopulta laittaa yhteen, jotta Davelle niin merkittävä henkilö saisi arvoisensa kunnianosoituksen.

”Tajusin, että jos ne yhdistää, lopputuloksesta tulee paljon pidempi kuin kolme tai neljä minuuttia. Se olisi massiivisempaa kuin mikään, mitä olemme koskaan tehneet. Hän oli elämäni tärkein henkilö, joten ajattelin, että tämän täytyy olla myös tärkein sävellykseni ikinä”, Dave toteaa.

”Kuvittelin mielessäni, että biisi päättyisi sortumalla painonsa alle ja hukkuen massiiviseen meluvalliin. Minulle se edusti elämän päättymisen ääntä. Viimeiset hetket muuttuvat pelkäksi sekamelskaksi kaikesta siitä, mitä olet elämäsi aikana kokenut ja sitten kaikki vain loppuu. Mutta sitten ymmärsin, ettei niin tapahdu. En usko, että kaikki vain loppuu vaan uskon todella, että se on vain jonkinlainen siirtymä.”

Lisää luettavaa