Dave Navarro muistelee Red Hot Chili Peppersin Woodstock-keikan erikoisia vaateparsia – ”Se oli suoraan Spinal Tapista”

Navarro soitti ensimmäisen ison RHCP-keikkansa jättimäinen hehkulamppu päässään.

Jane’s Addiction -kitaristi Dave Navarro oli hiljattain vieraana Red Hot Chili Peppers -rumpali Chad Smithin ohjelmassa SiriusXM-radiokanavalla ja kaksikko muistei yhteisiä aikoja ja kommelluksia (Navarro vaikutti yhtyeessä vuosina 1993-1998). Jossain vaiheessa puhe kääntyi omituisiin esiintymisasuihin, joita bändillä oli tapana käyttää keikoillaan – siis sen lisäksi, että monia keikkoja vedettiin ilman rihman kiertämää tai sukka sukukalleuksien peittona.

Navarro kertoi Woodstock-keikan vuodelta 1994 jääneen erityisen hyvin hänen mieleen. Kyseinen keikka oli miekkosen ensimmäinen esiintyminen ison yleisön edessä Red Hot Chili Peppersin kanssa, yleisömeri oli valtava ja uusi kitaristi nousi Anthony Kiedisin, Flean ja Chad Smithin kanssa lavalle jättimäinen hehkulamppu päässään.

”Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että ne olivat äärimmäisen epämukavat! Olimme treeneissä ja Anthony sai idean, että meidän pitäisi soittaa lamput päässä. Mehän soitimme joskus palavat hatut päässä, mutta tämä oli paljon yksinkertaisempaa eikä tarvinnut leikkiä tulella”, Navarro nauraa.

”Se oli suoraan Spinal Tapista: Kiedis oikeasti piirsi ideansa nenäliinaan tai paperinpalaselle, antoi piirroksen näille tyypeille emmekä nähneet lopullisia asuja kuin vasta 10 minuuttia ennen lavalle menoa yleisön ja kameroiden eteen. Puimme ne yllemme ja ne painoivat ainakin 25 kiloa eivätkä pysyneet millään suorassa. Olin ollut bändissä tyyliin viisi minuuttia ja minun piti soittaa se päässä.”

Chad Smith myöntää, ettei ideaa kenties mietitty täysin loppuun asti ja toteaa tilanteen olleen todellakin kuin suoraan Spinal Tap -elokuvasta. Puvut heivattiinkin pois jo yhden biisin jälkeen.

”Lamppujen lisäksi meillä oli ne haalarit – näytimme ihan uuniperunoilta, joissa on iso lamppu! Mutta minä pääsin helpolla, koska istuin rumpujen takana eikä minun tarvinnut liikkua”, Smith nauraa.

Navarron mieleen on jäänyt myös se kerta, kun yhtye esiintyi David Lettermanin talk show’ssa. Lettermanin ohjelma oli tunnettu siitä, että studiossa oli aina todella kylmä ja bändi päättikin pukeutua lämpimästi: he hankkivat armeijan ylijäämäkaupasta hupulliset, turkiskauluksiset takit ja peililasit. Tässäkään tapauksessa yhtye ei kuitenkaan ajatellut asiaa loppuun saakka.

”Emme tajunneet, että näytimme täysin poliisien julkaisemalta luonnostelmalta silloin vapaalla jalalla olleesta Ted Kaczynskista [Unabomberina tunnettu kirjepommittaja]! Katsojat eivät tienneet tuosta studion kylmyydestä ja kun he sitten näkivät meidät…” Navarro muistelee.

”Heiltä meni vitsi hieman ohi! Muistaakseni Letterman kuittasi asian vain tokaisemalla, että ’Ei täällä nyt noin kylmä ole’ tai jotain siihen suuntaan. Mutta jos joku katsoja laittoi juuri silloin tv:n päälle ja näki meidät, hän ajatteli taatusti, että miksi tämä bändi on pukeutunut Unabomberiksi?” Smith nauraa.