Devin Townsendin tärkein neuvo kaikille aloitteleville muusikoille: Opetelkaa mokaamaan

Devin Townsend.
Saara Planting

Virheitä ei saa pelätä vaan ne pitää valjastaa voimavaraksi, sanoo Townsend.

Kanadalainen musiikin moniottelija Devin Townsend antoi hiljattain haastattelun Rob’s School Of Musicille ja jakoi vuosien varrella oppimiaan asioita aloitteleville muusikoille. Townsendin tärkein vinkki kaikille muusikonaluille on, että mokaamista ei saa pelätä – siitäkin huolimatta, että kaikki julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa tapahtuvat asiat voivat tänä päivänä päätyä nettiin.

”Tuntemistani tyypeistä ne, jotka eivät pelkää soittaa väärää nuottia, ovat niitä kaikkein parhaimpia improvisoijia”, Townsend toteaa.

”Muistan miten joskus vuosia sitten olimme festarikeikalla Ranskassa tyyliin 80 000 ihmisen edessä. Soitimme Kingdom-kappaleen, jota olen vetänyt jo vuosia ja vaikkei se ole kaikkein vaikein biisi laulaa, siinä on paljon korkeita kohtia ja vibratoa ja sellaista. No, tuolta keikalta jaettiin nettiin juuri se biisi ja se meni ihan totaalisesti reisille – se kuulostaa siltä, kuin kivekseni olisivat jääneet kiinni karkkimassan venyttäjään. Netissä on paljon erilaisia ja hyviä versioita samasta biisistä, mutta niissä olosuhteet ovat ihan erilaiset. Muistan ajatelleeni, ’Voi luoja, miten voin elää tämän asian kanssa? Olin aivan surkea, kukaan ei enää koskaan anna minulle samanlaista tilaisuutta’. Siitä tulee helposti ansa – vellomme epävarmuudessamme ja itsesäälissä niin paljon, että siitä tulee piru, joka istuu olkapäällä. Sen sijaan, että mokaamisen jälkeen olisimme vain, ’Okei, sepäs meni huonosti. Mennään eteenpäin’, ajattelemmekin, että ’Olen toivottoman surkea, en voi uskoa että tein noin’.”

”Jos oppii pääsemään virheistään yli, se kasvattaa todella paljon. Olen työskennellyt urani aikana monien muusikoiden kanssa ja ne, jotka ovat pysyneet mukanani pisimpään, ovat tyypillisesti sellaisia, jotka ovat mokanneet joskus oikein kunnolla, mutta tunnustaneet virheen, pyytäneet anteeksi tai keksineet, miten välttää sellainen jatkossa ja menneet eteenpäin. Kaikki, jotka ovat saavuttaneet jonkinasteista suosiota, ovat joskus mokanneet.”

”Varsinkin internetin myötä ihmiset ovat alkaneet pelätä mokaamista oikein kunnolla. Mutta se, että opit tekemään virheitä, on tärkein neuvo, jonka voin antaa.”