Dr. John ehti tehdä vielä yhden levyn valmiiksi ennen kuolemaansa – ”Hän tiesi, että tämä jäisi hänen viimeisekseen”

Dr. John

Levy sisältää uusia sävellyksiä, uudelleen työstettyjä kappaleita sekä covereita.

New Orleansin rytmitohtori, legendaarinen Dr. John, oikealta nimeltään Malcolm Rebennack, menehtyi 6. kesäkuuta kärsittyään pitkään erinäisistä terveysongelmista. Laulaja-lauluntekijä tiesi aikansa olevan lopussa ja tekikin vielä levyllisen materiaalia ennen kuolemaansa.

Rolling Stone -lehden mukaan levy, jolla ei vielä toistaiseksi ole tarkempaa julkaisupäivää, sisältää kokonaan uusia sävellyksiä, Dr. Johnin vanhojen klassikoiden uusintaversioita sekä kantrivivahteisia lainakappaleita. Levyllä soittavat Dr. Johnin henkilökohtaisesti valitut neworleanslaiset sessiomuusikot ja sen on tuottanut kitaristi Shane Theriot.

”Istuimme ja kuuntelimme kaiken kahdesti”, muistelee Theriot vierailuaan Dr. Johnin kotiin, jossa nämä kuuntelivat levyn valmista versiota. ”Hän lauloi mukana leveä virne kasvoillaan. Sitten hän saattoi minut autolleni, katsoi minuun ja sanoi: ’Olen iloinen. Tein oikean ratkaisun’. Sitten hän halasi minua ja antoi pusun poskelle.”

”En usko, että Mac tiesi aloittaessamme levyn jäävän hänen viimeisekseen, mutta lähempänä loppua luulen hänen jo tienneen.”

Koskettimia levyllä soittanut David Torkanowsky komppaa tuottajaa.

”Hän tiesi, että tämä jäisi hänen viimeisekseen, Pelkästään hänen äänensä kuuleminen studiossa nosti tunteet pintaan. Siinä oli mukana juuri sellaista painoa, mitä on ainoastaan silloin, kun tehdään jotain viimeistä kertaa”, Torkanowsky toteaa.

”Levyllä on versio [Hank Williamsin] kappaleesta I’m So Lonesome I Could Cry, joka saa sinut itkemään, kun kuulet Macin laulava. Kun levy alkoi hahmottua – se ei ollut tarkoituksellista, mutta kaikilla kappaleilla on yhteisenä tekijänä se, että ne käsittelevät aikaa ja taakse katsomista. Kun Mac laulaa, äänessä on joku, joka on elänyt täyttä elämää. Hän kuulostaa upealta, mutta myös paljaalta”, Theriot kertoo ja sanoo olevansa erityisen tyytyväinen, että Dr. John ehti nähdä viimeisen työnsä valmiina.

”Mac kuuli sen, eli sen kanssa ja ehdotti muutoksia. Tämä on täysin yksi hänen luomuksistaan.”