Laulaja-lauluntekijä ja pianisti Dr. John on kuollut – ”New Orleans oli aina hänen sydämessään”

https://www.youtube.com/watch?v=grzL8THFlUs

RIP Malcolm Rebennack 20.11.1941-6.6.2019

Grammy-palkittu ja Rock ’n’ Roll Hall of Fameen vuonna 2011 nimetty laulaja-lauluntekijä, pianisti ja tuottaja Dr. John, oikealta nimeltään Malcolm Rebennack, on kuollut. Lähiomaiset ovat vahvistaneet Dr. Johnin menehtyneen sydänkohtaukseen. Hän oli 77-vuotias.

New Orleansissa syntynyt Dr. John aloitti uransa 1950-luvulla sessio- ja taustamuusikkona. Hän aloitti kitaristina, mutta vaihtoi pääinstrumentikseen pianon saatuaan vasempaan käteensä vamman baaritappelun yhteydessä. 60-luvulla hän muutti Los Angelesiin ja liittyi osaksi maineikasta Wrecking Crew -yhtyettä. Dr. John soitti muun muassa Sonny & Cherin, Aretha Franklinin, Canned Heatin ja Frank Zappan levyillä.

60-luvun lopulla Rebennack loi Dr. John -lavapersoonan, joka yhdisteli r&b:tä, psykedeelistä rockia ja voodoo-perinteitä. Hän julkaisi debyyttialbuminsa Gris-Gris vuonna 1968 ja saavutti suurempaa suosiota vuoden 1972 Gumbo-levyllä, jolla Dr. John tulkitsi synnyinkaupungistaan lähteneitä klassikoita. Seuraavana vuonna ilmestynyt kuudes albumi In The Right Place sisälsi puolestaan top 10 -hitin Right Place, Wrong Time, jonka siivin levystä tuli Dr. Johnin kaupallisesti menestynein.

80-luvulla Dr. Johnin kaupallinen menestys hiipui ja hän kamppaili heroiiniongelmien kanssa. Päästyään irti aineista Ringo Starr auttoi Dr. Johnin jaloilleen ottamalla hänet mukaan All Starr Bandin kiertueelle. Dr. John jatkoi keikkailua aina vuoteen 2017 saakka, kunnes joutui lopettamaan terveyssyistä.

Soolo- ja sessiomuusikkouransa lisäksi Dr. John oli osa Bluesiana Triangle -trioa, johon kuuluivat lisäksi rumpali Art Blakey ja saksofonisti-huilisti David ”Fathead” Newman. Kolmikko julkaisi Bluesiana Triangle -albumin vuonna 1990. Blakeyn kuoleman Dr. John ja Newman julkaisivat seuraavana vuonna vielä Bluesiana II -levyn vierailevien muusikoiden voimin.

Dr. John pokkasi urallaan kuusi Grammy-palkintoa vuosina 1989, 1992, 1996, 2000, 2008 ja 2013. Vuonna 2011 hänet nimettiin mukaan Rock ’n’ Roll Hall of Fameen yhdessä Alice Cooperin, Neil Diamondin, Darlene Loven ja Tom Waitsin kanssa.

”Hänen musiikkinsa oli ainutlaatuinen yhdistelmä, jonka sydämessä sykki hänen kotikaupunkinsa New Orleans. New Orleans oli aina hänen sydämessään. Perhe kiittää kaikkia, jotka jakoivat uniikin musiikillisen matkan hänen kanssaan”, lähiomaiset kirjoittavat.