Eddie Van Halen on hieno mies: kitarasankari lahjoitti 75 kitaraa köyhien alueiden kouluille musiikin opiskelemista varten

Eddie Van Halen vuonna 2007.

Kitaraguru Eddie Van Halen on huolissaan nuorten mahdollisuuksista opiskella musiikkia. Eikä miehen huoli ole jäänyt pelkästään murehtimisen tasolle, vaan rock-ikoni on myös tehnyt asialle jotain: CNN kertoo Van Halenin haastattelun yhteydessä, että kitaristi lahjoitti jo vuosia sitten 75 kitaraa omasta kokoelmastaan Mr. Holland’s Opus Foundation -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka järjestää soittimia sellaisiin oppilaitoksiin, joilla ei muuten olisi mahdollisuuksia hankkia niitä.

Siis yhdysvaltalaisissa kouluissa on satoja nuoria soittajia, joilla ei ole aavistustakaan, että se luokan nurkassa lojuva soitin on Van Halenin vanha instrumentti (ja pelkästään senkin vuoksi hinnaltaan arvokas peli). Hauska ajatus!

”Musiikki on välttämätöntä. Se koskettaa ihmisen sielua”, Van Halen sanoi CNN:n haastattelussa. ”Se on universaali kieli, joka ylittää kaikki rajat.”

Tämä voisi olla muistutus myös Suomen päättäville elimille, jotka suunnittelevat musiikkiluokkien vähentämistä. Vaikka musiikilla ei voi laskea numeroita eikä sitä tarvita kauppakorkeakoulussa, ei sen merkitystä kannata aliarvioida.

Yhtään liioittelematta voi sanoa, että musiikin rytmi on kuin ihmisen sydämenlyönnit: niin kauan kuin olemme olleet olemassa, on musiikkia tehty ja esitetty. Niin perustavanlaatuisista asioista nyt puhutaan.