Eikö Ronnie James Dio keksinytkään metallikeikoilta tuttua pirunsarvimerkkiä? Black Sabbath -basistilla on asiasta oma näkemyksensä

9.3.2021 21:13

Metallikeikoilta tuttu pirunsarvimerkki on haluttua riistaa. Perimätiedon mukaanhan Ronnie James Dion isoäiti opetti merkin lapsenlapselleen, joka keksi myöhemmin alkaa käyttää sitä hevikeikoilla, ja loppu on tunnetusti historiaa. Sittemmin tarinaa on kyseenalaistettu ja esimerkiksi Kiss-basisti Gene Simmons on yrittänyt omia merkin käyttöä musiikillisessa kontekstissa itselleen. Miekkonen meni asiassa niinkin pitkälle, että yritti rekisteröidä tunnuksen omaksi tavaramerkikseen vuonna 2017.

Nyt Black Sabbath -basisti Geezer Butler väittää opettaneensa käsimerkin Diolle. Mies kylläkin myöntää auliisti Dion tehneen sen hevipiireissä tunnetuksi.

”Minulla oli tapana näyttää sitä Black Sabbath -kappaleen aikana — näytin sitä yleisölle juuri ennen lopun nopeaa osuutta”, Butler kertoo radiopersoona Eddie Trunkin haastattelussa. ”Parilla ensimmäisellä Heaven and Hell -rundin keikalla Ronnie sanoi, että ’Kun menen lavalle, kaikki näyttävät minulle rauhanmerkkiä, mutta se on Ozzyn [Osbourne] juttu. Minusta tuntuu, että minun pitäisi näyttää jotain heille takaisin.’ ’Mikä se merkki on, jota teet Black Sabbathin aikana?’, hän kysyi. Näytin hänelle pirunsarvimerkin. Hän alkoi käyttää sitä ja teki siitä tunnetun.”

Miksi Butler ei ole sitten aiemmin kommentoinut asiaa?

”En juurikaan ajatellut sitä. On olemassa kuvia minusta tekemässä sitä vuonna 1971. Se oli vain vaihtoehto Ozzyn rauhanmerkille”, Butler selvittää. ”Jos katsot [The Beatlesin] Yellow Submarine -levyn kantta, John Lennonin hahmo tekee sitä vuonna 1966, vai milloin se nyt olikaan. Se on siis vanha merkki. Minä tein sitä siksi, koska [brittiläisellä okkultisti] Aleister Crowleyllä oli tapana tehdä niin.”

”Hän pölli minulta useitakin juttuja, joita väitti myöhemmin omakseen”, mies jatkaa Dioon viitaten. ”Hän teki sen tunnetuksi, joten en välittänyt. [Dion] albumin nimi on Sacred Heart – minä kävin siellä koulua. Hän sanoi yhden biisinsä nimen olevan One Foot in the Grave. ’Meidän pitäisi nimetä levy One Foot in the Graveksi’, vitsailin. Kun hän sitten lähti Sabbathista, hän nimesi yhden biisinsä niin. Hän oli vähän tuhma noiden juttujen suhteen. Kun jaoin nimmareita, kirjoitin niiden oheen ’Magic’, joten Ronniekin alkoi tehdä samaa. Hän itse asiassa nimesi levynsäkin Magicaksi.”

Lisää luettavaa