Elvis Costello antaa maineikkaan Nirvana-tuottajan kuulla kunniansa – ”Se kaveri ei tiedä mitään tuottamisesta”

Elvis Costello on viimeisin Pitchforkin 5-10-15-20 -haastattelusarjassa elämäänsä eniten vaikuttaneita levyjä listaava artisti. Albumeista puhuessaan mies intoutui hehkuttamaan PJ Harveytä, mutta antoi samaan hengenvetoon Harveyn Rid of Me -albumin äänityksiä luotsanneen, muun muassa Nirvanaa, Robert Plantia/Jimmy Pagea ja The Stoogesia tuottaneen Steve Albinin kuulla kunniansa.

”Muistan nähneeni PJ:n The Tonight Show’ssa”, Costello kertoo. ”Hän seisoi siellä kitara kaulassa ja soitti Rid of Men. Se oli kuin olisi nähnyt Howlin’ Wolfin Shindig!-lehdessä, todella mahtavaa. Sitten hankin levyn, eikä se ollut lähimainkaan yhtä hyvä, mutta ei sillä ollut väliä. Mielestäni levy kuulostaa paskalta.”

”Se kaveri”, — viitaten albumin tuottaneeseen Albiniin — ”ei tiedä mitään tuottamisesta”, Costello pamauttaa. ”Hän saattaa olla toiseksi huonoin hienon levyn tehnyt tuottaja Jimmy Iovinen, joka kusi Darkness On The Edge Of Townin täysin, jälkeen. Kuulostaa kuin Bruce [Springsteen] olisi vittu nenäliinoilla täytetyssä kenkälaatikossa.”

”Sen takia [osin Rid of Men demoista koostunut] 4-Track Demos on 20 kertaa parempi kuin lopullinen levy, mitä tulee intensiteettiin ja määrätietoisuuteen”, Costello jatkaa. ”Hänellä [Harvey] on väliä, sillä mitä PJ tekee. Ei ole ketään hänen kaltaistaan.”