”Emme ole vielä tuhon omia” – Floor Jansen pohtii maailman alati synkkeneviä ympäristönäkymiä

24.1.2020 09:08

Uuden levyn julkaisuun valmistautuva Nightwish alkaa olla taas näkyvämmin esillä maailman musiikkimedioissa. Viimeisimmäksi Kerrang pääsi jututtamaan Floor Jansenia, joka intoutui puhumaan pitkät pätkät maailmaa askarruttavista ympäristökysymyksistä.

”Sosiaalisessa mediassa on ainakin se hyvä puoli, että se on saanut meidät tietoisemmiksi asioista”, Jansen sanoo.

”Todellisen muutoksen tekeminen vaatii globaaleja toimenpiteitä, ja sellaisetkin maat, joista ei tällaista heti arvaisi, saattavat etsiä varsin aktiivisesti tapoja kääntää kurssia.”

Jansen kertoo, miten huvimetsästyksestä kertoneet uutiset saivat hänet nuorena liittymään ilmiötä vastustavaan järjestöön. Eläinten tappaminen huvin vuoksi on laulajasta edelleen vastenmielistä.

”Nykyään se on entistä järjestäytyneempää, ja ihmiset maksavat siitä paljon rahaa. Se on surullista, mutta onneksi asiat eivät ole enää ihan niin huonosti kuin ne olivat 20 vuotta sitten”, Jansen sanoo.

”On ongelmallista, millä tavalla kohtelemme tätä planeettaa saadaksemme tuollaisia ylellisyyksiä. Pilaamme planeetan tuleville sukupolville.”

Jansen päättää puheenvuoronsa varovaisen toiveikkaissa tunnelmissa. Neuvokas ihminen osaa kyllä ratkoa ongelmia, jos vain tahtoa on.

”Niin kauan kuin valta ja raha merkitsevät ihmisille planeetan huomioon ottamista enemmän, mikään ei muutu”, Jansen sanoo.

”En usko meidän olevan vielä tuomittuja, mutta meidän täytyy terästäytyä. Jos katsoo, miten kauan ihminen on ollut olemassa, asiat näyttävät vähemmän uhkaavilta, koska planeetta on paljon ihmistä vanhempi. Teollistuminen on tuonut mukanaan paljon kaikkea pahaa, mutta se on tuonut myös uutta tietoa ja mahdollisuuksia. Jos tutkimme näitä asioita tarkemmin, voimme kääntää asiat parempaan suuntaan.”

Lisää luettavaa