Emperor-johtaja Ihsahn kertoi huonoja (tai toisaalta erittäin hyviä?) uutisia perinteisen black metalin ystäville

3.4.2016 22:04

Vuosina 1991–2001 toiminut ja tuon jälkeen silloin tällöin parrasvaloihin palannut Emperor oli yksi norjalaisen black metalin helmistä – uraauurtava yhtye, jonka kaksi ensimmäistä albumia ovat innoittaneet kohtuullisella veikkauksella satoja nuorempia bändejä.

Niinpä oli odotettavaa, että näinä nostalgian kultaisina vuosina intialainen Metal Wani -metallimedia kysyi haastattelussa yhtyeen johtohahmolta Ihsahnilta, olisiko mitään saumaa kuulla vielä uutta Emperor-levyä. Haastattelun nosti esille Blabbermouth.

Ja niinhän se on, ettei sellaista albumia kannata henkeään pidätellen odottaa. Sellaisen tekemisessä ei olisi mitään järkeä, Ihsahn vastasi.

– Tuota kysytään minulta usein. En usko, että ihmiset ymmärtävät, mitä he pyytävät, tuumasi Ihsahn, oikealta nimeltään Vegard Sverre Tveitan.

– Minähän kirjoitin viimeisen Emperor-levyn (Prometheus: The Discipline of Fire & Demise, 2001) itsekseni. Ja jos tekisin nyt samoin, albumi kuulostaisi soololevyiltäni. Nehän edustavat sitä suuntaa, miten sävellän nyt metallimusiikkia.

Ihsahn on julkaissut Emperorin jälkeen viisi soololevyä, ja kuudes albumi Arktis on tulossa huhtikuussa.

– Samoth (Emperorin toinen perustajajäsen) puolestaan julkaisee pian uuden The Wretched End -albumin, ja hänen tuotantonsa huomioon ottaen on selvää, että olemme musiikillisesti hyvin etäällä toisistamme. Joten jos ihmiset haluavat uuden Emperor-levyn, mitä he odottavat? Ihsahn kysyy ja vastaa itse:

– Varmaankin, että tekisimme jälleen musiikkia kuten teini-ikäisinä. Eikä sellaisesta tule mitään. Levyn tekeminen olisi minusta järjetöntä, koska mihin suuntaan sitten lähtisimmekin, siitä tulisi pettymys. Ei ole mitään syytä ryhtyä sellaiseen.

Järkeviä sanoja, joita monen muunkin veteraaniyhtyeen kenties kannattaisi pohtia hiljaa mielessään. Menneeseen ei voi palata, joten jos vanhalla kokoonpanolla ei ole uutta annettavaa tai yleisö janoaa vain vanhoja klassikoita, miksi yrittää pusertaa väkisin kivestä vettä?

Emperor teki In the Nightside Eclipse -esikoisalbuminsa 20-vuotisjuhlakiertueen vuonna 2014 ja vieraili sen myötä Suomessakin. Uusia reunion-keikkoja ei ole odotettavissa, mutta Ihsahnin soolotuotantoa voi hyvinkin päästä vielä kuulemaan.

Lisää luettavaa