”En ole koskaan tavannut hänenkaltaistaan muusikkoa” – Rush-keulakuva muistelee Neil Peartia, avautuu viimeisen kiertueen vaikeuksista

29.1.2021 21:08

Rushin laulaja-basisti Geddy Lee muisteli edesmennyttä Neil Peartia Rolling Stonen haastattelussa.

Leeltä kysyttiin, oliko aikoja, jolloin Peart olisi onnistunut hämmästyttämään yli neljä vuosikymmentä toverinaan musisoinutta basistivirtuoosia teknisellä taituruudellaan tai materiaalillaan.

”Säännöllisesti”, Lee toteaa. ”En ole koskaan tavannut hänenkaltaistaan muusikkoa. Hän oli ylemmän tason monsteri rummuissa. Olen tavannut mahtavia muusikoita, mutta minulla oli ilo nähdä hänet joka ilta soittamassa ja katsoa häntä vanhemmiten improvisoimassa soolojaan.”

”Oli rohkea veto lisätä improvisaatiota rumpusooloon, kun ottaa huomioon millä tasolla hän operoi”, Lee jatkaa. ”En tiedä kovin montaa muusikkoa, jotka soittavat tuolla tasolla. Minä yritin puolestani yltää hänen tasolleen, sillä hän sai minut kurottamaan korkeammalle. Hän sanoi aina samaa minusta, mutta minä ajattelin, että ’Ei, ei, minä seuraan sinua.'”

”[Peart] asetti rimansa todella korkealle, ja kun hänen ruumiinsa alkoi pettää, hän pelkäsi lipsuvansa sen ali. Se oli hänelle iso juttu. Hän sanoi aina, ettei halunnut aiheuttaa pettymystä sisällään elävälle nuorukaiselle.”

Lee kommentoi myös Peartin kokemia terveyshuolia Rushin jäähyväiskiertueella.

”Hän kamppaili kiertueen läpi”, Lee sanoo. ”Hänellä oli paljon outoja fyysisiä ongelmia ja alttius saada tulehduksia. Hän oli niin helvetin tyyni. Hän ei ikinä antanut… Näit hänen ontuvan tai jotain ja kysyit: ’Mitä on meneillään?’ ’Voi vittu, minun pitää kertoa sinulle.’ Sitä ei osannut sanoa, että oliko hänellä vaikkapa flunssa, sillä hän ei koskaan valittanut tuollaisista jutuista. Hän oli minun täydellinen vastakohtani. Jos minulla on jokin pielessä, koko vitun organisaatio saa tietää siitä. Yritin todella opettaa häntä valittamaan, mutta hän ei koskaan oppinut sitä.”

Peart menehtyi 67-vuotiaana 7. tammikuuta 2020 Santa Monicassa, Kaliforniassa sairastettuaan kolme vuotta aivosyöpää.

Lisää luettavaa