”En tunnista hittibiisiä vaikka kompastuisin siihen” – Rush oli vähällä hylätä yhden tunnetuimman kappaleensa äänitysvaiheessa

Tom Sawyer oli vähällä päätyä roskiin teknisten ongelmien vuoksi.
14.12.2023 19:16

Rushin vuoden 1981 Moving Pictures -klassikkoalbumin avausraita Tom Sawyer on yksi yhtyeen tavaramerkkikappaleita, jota on käytetty myös elokuvissa ja sarjoissa. Bändin tunnetuin kappale oli kuitenkin lähellä lentää roskiin äänitysvaiheessa, koska sen työstäminen sen ajan studiotekniikalla osoittautui todella haastavaksi ja ongelmalliseksi.

”Miksausvaiheessa oli kaikenlaisia teknisiä vaikeuksia, koska käytimme ensimmäisiä tietokoneistettuja miksauspöytiä, joita Pohjois-Amerikassa siihen aikaan oli. Sen maadoituksessa oli vikaa ja miksaus heitteli itsestään. Jossain vaiheessa tuumasin, että mitä jos annetaan jo olla ja mennään vain eteenpäin”, basisti Geddy Lee muistelee tuoreessa NPR:n World Cafe -haastattelussa.

”Se vain osoittaa, että en tunnista hittibiisiä vaikka kompastuisin siihen. Siinä minä olin, valmiina hyväksymään sen, että meidän kenties suosituin kappaleemme päätyy roskakoriin.”

Lee puhui haastattelussa studiotyöskentelystä myös yleisellä tasolla ja sanoi pitävänsä miksausvaihetta hetkenä, jolloin ”toivo kuolee”.

”Kun levyä tehdään, alussa on pelkkiä mahdollisuuksia. Se on todella uskomaton prosessi, se on kuin taikaa. Mutta kun tullaan miksaamisvaiheeseen, tehdään lopullisia päätöksiä – sinun täytyy katsoa kaikkia raitoja ja tehdä kovia päätöksiä, miten mikäkin sijoitetaan. Siinä vaiheessa ei kenties olekaan enää tilaa niille pienille nyansseille, joihin olet rakastunut. Niiden heivaaminen on minulle tuskallista”, Lee selittää.

”Lopulta sinun täytyy tehdä kompromissi unelmasi ja todellisuuden välillä ja se on sydäntäsärkevää. Kun saamme levyn valmiiksi, murehdin enemmän sitä, mitä emme saavuttaneet kuin juhlin sitä, mitä saimme aikaan. Minulta vie aina hetken aikaa päästä siihen pisteeseen. Viikkoja myöhemmin, kun olen saanut levyyn etäisyyttä ja kuuntelen sitä tuoreilla korvilla, pystyn jo toteamaan, että okei, ei yhtään hassumpaa.”

Lisää luettavaa